Творчим вечором народного артиста СРСР та Росії Володимира Васильєва в Донецьку відкрився XVІІ міжнародний фестиваль «Зірки світового балету». Програма була поставлена до 70-річного ювілею артиста навесні цього року. Раніше її бачили в Парижі, Нью-Йорку та Москві.

Протягом вечора глядачі, серед яких були дружина Президента України Людмила Янукович, керівники області та міста, народні депутати України та чимало шанувальників мистецтва, змогли оцінити майстерність заслужених артистів Росії Маріанни Рижкіної та Геннадія Яніна, лауреата міжнародних конкурсів Світлани Бедненко, солістів балету із Росії Дарії Хохлової, Артема Овчаренка, Дениса Медведєва, Владислава Лантратова та інших.

Особливу атмосферу створили фрагменти записів балетів за участю Володимира Васильєва та Катерини Максимової — дуету, який преса називала кращою танцювальною парою ХХ століття. Талант ювіляра, якого свого часу охрестили «російським Богом танцю», виявився багатогранним: метр балету читав власні вірші і демонстрував намальовані власною рукою картини. Кульмінацією вечора став танець на музику Ф. Шопена в хореографії В. Васильєва, який ювіляр виконав у парі з солісткою Большого театру Росії Дарією Хохловою. Зал стоячи вітав народного артиста. Символічні подарунки Володимиру Васильєву вручили голова Донецької обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк, Донецький міський голова Олександр Лук’янченко та організатор фестивалю Владислав Дрегер.

А наступного дня Володимир Васильєв став гостем клубу «Інтелігент», що діє в ліцеї при Донецькому національному університеті. Відомого танцівника прийняли в почесні члени клубу. «Для нас велика честь приймати у себе легенду балету, неординарну та обдаровану людину, — відзначив директор фестивалю, народний артист України Вадим Писарєв. — Володимир Вікторович уже бував у Донецьку на одному з фестивалів як почесний гість. Дуже важливо, що в ці дні метр танцю зміг знайти віконце в своєму щільному графіку, щоб приїхати до донеччан».

Протягом фестивалю, який триватиме десять днів, глядачі побачать вистави за участю артистів балету з України, Росії, Німеччини, Франції, Чехії, Японії, Казахстану, Угорщини, Куби. Генеральним партнером свята класичного танцю, яке відбувається під патронатом дружини Президента України Людмили Янукович, виступило ВАТ «Донецькавтотранс».

На знімку: танцюють солісти Большого театру Росії Маріанна Рижкіна та Артем Овчаренко.