Відбулася зустріч Президента України Віктора Януковича з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином та керівниками фракцій більшості парламенту. В ній взяли участь голови фракцій: Партії регіонів — Олександр Єфремов, Комуністичної партії — Петро Симоненко, Блоку Литвина — Ігор Шаров, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв, глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін (на знімку), повідомляє прес-служба глави держави.

Голова Верховної Ради, характеризуючи ситуацію, наголосив, що «із задоволенням може відзначити, що в парламенті відбувся процес заспокоєння діями». 

В. Литвин повідомив, що після того, як тимчасова спеціальна комісія дасть висновки стосовно закону про Кабінет Міністрів, парламент одразу ж його розгляне, а після прийняття закону про Кабінет Міністрів має йти розгляд закону про Регламент Верховної Ради з урахуванням нових конституційних реалій.

Говорячи про права опозиції, В. Литвин підтримав точку зору Президента. «Ми не повинні давати підстав говорити, що опозиція не може висловити свою точку зору. Головна умова при цьому — дотримання Регламенту Верховної Ради», — зазначив він.

Щодо останніх рекомендацій ПАРЄ стосовно України глава парламенту висловив таку думку: «На мій погляд, вони є партнерськими. Вони говорять про ті проблеми, які ми всі бачимо й над якими працюємо».

Звертаючись до присутніх, Президент привітав їх з успішним початком роботи в новому форматі згідно з нещодавнім рішенням Конституційного Суду. «Це дуже важливо для стабільності в країні», — підкреслив В. Янукович. Він також відзначив, що зберігається співпраця між парламентом і урядом. «Для нас найважливішим питанням є питання ефективності, а ефективність досягається тільки співпрацею усіх гілок влади», — заявив Президент.

Глава держави схвально оцінив рішення Верховної Ради про створення Тимчасової спеціальної комісії парламенту (з правами головного комітету парламенту) з підготовки пропозицій стосовно змін до законодавства у зв’язку з рішенням Конституційного Суду щодо скасування політреформи 2004 року.

Віктор Янукович висловив вдячність Володимиру Литвину за пропозицію включити до складу цієї комісії представника Президента. «Зміст нашої співпраці не змінюється, — наголосив глава держави. — Ми з вами узгоджували наші спільні дії і раніше, і ми будемо робити це надалі, в нових умовах. Я зберігатиму партнерські відносини з Верховною Радою і вимагатиму від Кабінету Міністрів, щоб він співпрацював із парламентом у повному обсязі — і з комітетами Верховної Ради, і з окремими депутатами... Сьогодні мова йде про те, щоб увесь парламент брав участь у цьому процесі».

Президент окремо звернув увагу на те, що опозиція повинна мати всі можливості для того, щоб висловити свою думку. Це стосується як депутатів Верховної Ради, так і звичайних громадян. «Якщо є сильна влада — а ми таку систему будуємо, повинна бути й сильна опозиція, — вважає В. Янукович. — Ми не повинні тиснути на опозицію. Опозиція повинна мати можливість висловити свою точку зору. Ми повинні розвивати інститути демократії в країні».

Порушивши питання підготовки та проведення 31 жовтня місцевих виборів, Президент звернув увагу на необхідність дотримання законів усіма учасниками виборчого процесу, і зокрема — членами виборчих комісій. І висловився за доцільність після проведення місцевих виборів розпочати роботу над удосконаленням виборчого законодавства, зокрема — це підготовка і прийняття Виборчого кодексу, змін до Конституції щодо виборчої системи.