Тепер спитають, звідки в них авто, земля та гроші на закордонні поїздки.

У Донецькій області нараховується 1 мільйон 95 тисяч осіб працездатного віку, які не мають жодних офіційних доходів. Про це заявили в Державній податковій адміністрації області. Податківці кажуть, що переважна частина таких громадян працює «в тіні», тобто без оформлення трудових угод, або виїжджає на заробітки за кордон. Тепер контролери з’ясовуватимуть джерела доходів кожного «безробітного».

У міських та районних податкових інспекціях з’ясовують, чи не реєструвалися на цих громадян приватні підприємства і чи немає в митних реєстрах даних про те, що ці особи ввозили з-за кордону товар для перепродажу на території України. До роботи підключаться правоохоронні органи, митна служба, центри зайнятості та місцева влада. Органи ДАІ нададуть дані про наявність у непрацюючих громадян автотранспорту, паспортисти повідомлять, хто з потенційних заробітчан отримував закордонні паспорти, прикордонники — про те, хто і коли перетинав державний кордон. Бюро технічної інвентаризації та органи земельного кадастру поділяться інформацією про наявність нерухомості та земельних ділянок. Крім того, представники місцевої влади та дільничні інспектори прийдуть із персональними візитами до безробітних громадян.

«Якщо люди займаються «човниковим» бізнесом чи наймаються до односельців копати городи, ніхто їх за це не засудить і карати не стане. Все, чого ми вимагаємо, — оформити необхідні документи та заплатити податок на доходи фізичних осіб. Упевнений, що ті, хто з’явиться до податкової сам, опиниться у виграші», — заявив голова Державної податкової адміністрації в Донецькій області Олександр Клименко. Він додав, що за законом за грубе порушення трудового законодавства відповідальність несе лише роботодавець.

Податківці вже виявили майже 11 тисяч найманих працівників, трудові відносини із якими не були оформлені належно. Крім того, знайшли майже 2 тисячі громадян, які займалися підприємницькою діяльністю без державної реєстрації. На 711 платників податків за порушення трудового законодавства та приховування інформації про найманих робітників подано матеріали до прокуратури, порушено 70 кримінальних справ.