Проект нового Податкового кодексу, що передбачає 20-відсоткове оподаткування виїзного туризму, може поховати сподівання турбізнесу повернутися на докризовий рівень. Про це говорили учасники Українського туристичного форуму «Осінь-2010», що триває у Києві.
— Якщо нововведення буде запроваджено, «виїзний» турбізнес опиниться на межі виживання, — вважає член президії Асоціації лідерів турбізнесу України Борис Зелінський. — Багатьом компаніям доведеться просто згорнути свою діяльність. Передовсім збанкрутують дрібні агентства.
Нині туристичні ліцензії в Україні мають близько 1,5 тисячі туроператорів і близько 4—5 тисяч турагентств. «Якщо податкові ініціативи уряду втілять у життя, ця цифра зменшиться в кілька разів», — каже Борис Зелінський.
За словами генерального директора одного з українських туроператорів Йосипа Андрика, додаткове податкове навантаження незабаром відчує на своїй кишені остаточний споживач туристичних послуг. Через можливе здорожчання турпутівок частина клієнтів їх просто не купуватимуть. «Люди замовлятимуть тільки авіаквитки, а решту — готелі, трансфер — оплачуватимуть на території іншої держави», — припускає він.