Учора заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко презентував лідерам студентства видання методичних рекомендацій із впровадження норм Закону «Про вищу освіту» щодо студентського самоврядування. Методичку видано Інститутом політики та Українською організацією студентського самоврядування за підтримки фонду Миколи Томенка «Рідна країна».
У виданні викладено практичні рекомендації, як застосовувати на практиці закон про вищу освіту в частині студентського самоврядування, адже з ухваленням змін до цього закону студенти набули більше прав. Микола Томенко відзначив, що набрання чинності змін до Закону «Про вищу освіту», які розширюють поняття студентського самоврядування, — дієвий крок на шляху демократизації та побудови громадянського суспільства, розуміння навчання у вищій школі, як процесу обопільного, що ґрунтується на засадах партнерства адміністрації вишів та студентів для досягнення єдиної спільної мети — здобуття якісної освіти. «Збільшення на ринку праці кількості високоосвічених фахівців веде до зростання інтелектуального потенціалу держави, — наголошують у вступному слові до видання співавтори змін до Закону «Про вищу освіту» народні депутати Микола Томенко та Євген Суслов. — Ми очікуємо від Міністерства освіти і науки своєчасного видання необхідних підзаконних нормативних актів, які регламентуватимуть процедуру і механізми фактичного виконання положень цього закону».
Співавтор законопроекту Євген Суслов зауважив, що нині, на жаль, студентське самоврядування ще не скрізь сприймається ректорами вишів. Тож парламентарій закликав студентів бути активнішими, самим брати участь у вирішенні як суто студентських, так і загальнодержавних проблем. Голова асоціації студентського самоврядування Олександр Смирнов розповів, що законопроект розроблявся за участю безпосередньо студентів з урахуванням європейського досвіду. Проблематичніше, за його словами, досягти фінансування студентського самоврядування — більшість університетів намагаються це ігнорувати, але багато норм закону вже впроваджено.