Борг уряду з відшкодування ПДВ набагато перевищує заявлені 3 мільярди гривень, прострочені понад два місяці. Загальна сума ПДВ, підтверджена перевірками, на початок жовтня становила 9,1 млрд. грн., ще 10 мільярдів перевіряються, повідомляє «Коммерсант-Украина».
Експерти сумніваються, що уряд зможе «обнулити» заборгованість до кінця року. «Крім відшкодування боргу облігаціями, ніяких істотних виплат не було. Взяти гроші нема звідки і відшкодувати неможливо», — каже директор центру «CASE-Україна» Дмитро Боярчук. У податківців завжди буде можливість обмежувати повернення податку шляхом затягування перевірок, неприйняття декларацій або перенесення боргу в рахунок сплати податків у майбутніх періодах, додає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.
За словами заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко, на 1 вересня загальний борг з відшкодування ПДВ становив 44,8 млрд. грн. Підприємствам минулого місяця було відшкодовано 20 млрд.: 16,2 млрд. грн. — у вигляді облігацій і 3,8 млрд. грн. — безготівковими платежами. «Більш ніж на 1 мільярд гривень ми збільшили відшкодування у вересні «живими» грішми», — повідомив глава ДПАУ Олександр Папаїка.