Президент Словаччини Іван Гашпарович підтримав пропозицію Голови Верховної Ради Володимира Литвина активніше залучати нашу державу до роботи «Вишеградської четвірки» (угрупування чотирьох центральноєвропейських країн: Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини).
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у середу зустрівся з Президентом Словацької Республіки Іваном Гашпаровичем.
Глава парламенту високо оцінив стан двостороннього діалогу на всіх рівнях, зазначивши, що Словацька Республіка — «близький і добрий сусід, оскільки нас пов’язує і велика історія, і люди, і сьогодення». В. Литвин висловив сподівання, що візит І. Гашпаровича (на знімку праворуч) надасть нового імпульсу двостороннім взаєминам, у тому числі, на парламентському рівні. «Ми дуже зацікавлені й надалі поглиблювати наші відносини на рівні парламентів, комітетів та груп дружби», — сказав він.
Керівник парламенту також наголосив на важливості розвитку двосторонніх відносин у гуманітарній сфері, зокрема, в галузі науки та освіти. «Світ житиме за рахунок освіти і науки», — сказав він. В. Литвин наголосив на наявності в Україні величезного наукового потенціалу, який, за його словами, не завжди запитаний, і висловив сподівання, що «розвиток малого і середнього бізнесу приведе до запитаності новітніх технологій».
Він також висловився за подальший розвиток прикордонної співпраці.
У свою чергу, Президент Словацької Республіки зауважив, що незважаючи на високий рівень міждержавних відносин, є додаткові можливості для їхнього покращання, зокрема, в економічній сфері, в науковій галузі, у сфері культури «та просто людських стосунків». І. Гашпарович також зазначив, що поділяє думку В. Литвина про необхідність активізації контактів на парламентському рівні.
І. Гашпарович висловив підтримку євроінтеграційним прагненням України, заявивши про готовність надати нашій державі відповідну допомогу з боку Словаччини, щоб «Україна в найкоротші терміни стала членом Євросоюзу». «Ми охоче поділимося своїм досвідом, щоб училися на наших помилках, а не на своїх», — сказав він. «Головне майбутнє України як у політичному, так і в економічному плані — участь у ЄС, — зазначив він. — Нові закони та нові реформи сприятимуть просуванню України на шляху асоційованого членства у Євросоюзі».
«Україна, прагнучи до вступу в ЄС, є не євроскептиком, а європрагматиком», — сказав В. Литвин. За його словами, наша держава потребує «реальних конкретних реформ». «Особливо, коли у влади є кредит довіри рік-півтора, його потрібно використати для економічного зростання, — підкреслив керівник парламенту. — Ясно, що для цього необхідно зробити величезну домашню роботу». До того ж він наголосив, що існує порозуміння між гілками влади по лінії Президент-парламент-уряд, в умовах нових конституційних реалій у Верховній Раді створено парламентську більшість — неформальне об’єднання депутатських фракцій, яке «демонструє прагнення до відповідальності й спільної роботи». З другого боку, В. Литвин вважає позитивом існування потужної парламентської опозиції, яка налічує близько 150 парламентаріїв.
Торкаючись питань зовнішньої політики, В. Литвин зазначив, що для Словаччини та України було б позитивним більш активне залучення нашої держави до роботи «Вишеградської четвірки», в тому числі, на рівні парламентів.
І. Гашпарович назвав цю пропозицію слушною: «Активна участь і співробітництво з «четвіркою» є дійсно вагомою, у її рамках можна детальніше говорити про співробітництво, обговорювати порядки денні спільних засідань урядів про напрямки і конкретні питання співпраці». Він повідомив, що було підписано низку двосторонніх документів, у тому числі, про спрощення візового режиму — скасування консульських зборів, що є проміжним кроком, спрямованим на майбутню відміну віз.
Прес-служба Верховної Ради.