Футбол. Позавчора в Києві відбулася прес-конференція президента ФФУ Григорія Суркіса (на знімку) за підсумками засідання виконкому УЄФА й оприлюднення календаря турніру. Він розповів, що на тім засіданні питання календаря було першочерговим, і навіть доповідь Мартіна Каллена про стан підготовки обох країн відбулася пізніше.

Президент ФФУ відзначив, що новинками календаря стали додатковий день відпочинку для учасників чвертьфіналу, а також те, що матч 1/4 фіналу в разі виходу приймаючої країни вона проводить у себе вдома. Отже, якщо Україна посяде перше місце в групі, вона гратиме в Києві, якщо друге, то в Донецьку. Матчі починатимуться о 19.00 і 21.45. Жеребкування фінальної частини Євро-2012, швидше за все, пройде в Києві, в палаці «Україна».
Потім Григорій Суркіс відповів на запитання журналістів.
— Рішення провести два матчі збірної України в Донецьку й тільки один у Києві — це спільне рішення ФФУ й УЄФА?
— Не шукайте в цьому чиюсь провину. Швидше треба говорити про заслуги. Донецьк першим в Україні побудував віп-стадіон і продемонстрував, що може його наповнювати. Хіба це не привід віддати йому два матчі збірної України? Я не думаю, що в цьому є якась ущербність. Це свідчення того, що Донецьк у плані інфраструктури й досвіду більше відповідає рівню Євро-2012, ніж інші міста. А хіба київський глядач заповнює невелику арену? 17000 і 51000 глядачів, плюс можливість продавати місця тих, хто не прийшов за абонементом.
— Поляки в плані підготовки попереду нас чи позаду?
— Сприймаю такі запитання з подивом. Коли відкривали стадіон у Дніпропетровську, польські журналісти ремствували, що в нас уже є готові стадіони, а в них жодного. Зараз би я відповів: так, у нас побудовано стадіон, зате у вас побудовано у Варшаві новий термінал аеропорту. Це ж не змагання! Це спільна справа, і ми зацікавлені в спільному успіху. Справді, іноді польські діячі дозволяли собі висловлення провокаційного характеру, але за це прем’єр-міністр Польщі бив якщо не по губах, то по руках.
— Чи існує, на ваш погляд, телевізійний канал в Україні, котрий зможе повністю висвітлювати Євро-2012?
— Це ліпше ви мені скажіть, чи є в нас такий канал.
— Може, УЄФА планує якісь нововведення у зв’язку з майбутнім переходом на 24 учасники турніру?
— Мені б дуже хотілося, щоб Євро-2012 став кращим турніром у форматі 16 команд.
— Вам не здається, що в нас іде деградація руху вболівальників? Адже відсутня безпека на трибунах. Як упоратися з англійськими, турецькими, іншими вболівальниками, якщо не виходить угамувати своїх?
— Ви праві. Ми вживаємо заходів, щоб Верховна Рада України прийняла відповідний закон. Люди повинні знати, що за свої дії вони відповідатимуть, включаючи позбавлення волі.
— Чи враховувалася місткість стадіонів при складанні календаря?
— Так. От, наприклад, Україна гратиме на двох найбільших аренах.
— Збірна базуватиметься в Донецьку?
— Ми вже презентували 16 баз, і то ще не весь перелік. Основна база збірної України в Києві, резервна — в Донецьку. Дуже важливо добре підготуватися до першого матчу.
— За певного розкладу збірна України може грати в Донецьку чотири матчі поспіль...
— От візьмемо і спеціально посядемо друге місце, щоб потрапити в чвертьфіналі на сильнішого суперника.
— А оптимальний варіант який?
— Задовольнить будь-яка схема, котра приведе нашу команду до фіналу...
Фото Павла КУБАНОВА.