Схоже, українські оператори все ще можуть розраховувати на одержання ліцензії на зв’язок третього покоління (UMTS, 3G) цієї осені. Тривалі консультації між представниками Кабінету Міністрів і НКРЗІ найближчим часом можуть дати результат — погоджені основні положення конкурсу. На сьогодні чи не найголовнішою інтригою цього процесу залишається кількість ліцензій.

Тендери на видачу ліцензій, відповідно до указу Президента, повинні відбутися до 30 жовтня нинішнього року. Через складний процес погоджень між різними відомствами строки його проведення, найімовірніше, буде дещо зміщено. Однак у Кабміні запевняють, що вони налаштовані на тендер уже найближчим часом.

«Я хотів би зазначити, що уряд упевнено рухається в напрямку організації продажів ліцензії для 3G-зв’язку, обов’язково найближчим часом в Україні ми отримаємо можливість вільно користуватися 3G-зв’язком. Нині дискусія триває у форматі технічних фахівців, оскільки це — технічно регульована ділянка», — запевнив громадськість міністр Кабінету Міністрів України Остап Семерак.

Для держави у випадку з видачею ліцензій на 3G-частоти важливо врахувати декілька факторів і знайти збалансоване рішення. По-перше, ажіотаж довкола конкурсу підтверджує, що ліцензії є одним з небагатьох активів, які перебувають у розпорядженні держави, на який є реальний попит з боку потенційних інвесторів в особі найбільших мобільних операторів. Отже, їхня реалізація — це гарна можливість залучити додаткові кошти в держбюджет за умов падіння економічних показників і збільшення кредитного навантаження.

Найбільш прозорий механізм для реалізації цієї мети — проведення відкритого конкурсу з елементами аукціону. Важливо, щоб цей захід було проведено максимально публічно із залученням ЗМІ, представників європейського співтовариства. Здорова конкуренція між операторами за ліцензію, яка дасть їм незначну тимчасову перевагу перед конкурентами в розгортанні довгоочікуваної мережі 3G в Україні, стане кращим підтвердженням того, що наша держава готова до цивілізованих відносин між владою й бізнесом. У тому числі, коли йдеться про продаж держвласності за загальноприйнятими стандартами, яким, без сумніву, є конкурс-аукціон. «Я хочу чітко окреслити позицію уряду: ми не допустимо монополії на ринку 3G. Продаж ліцензії відбудеться винятково на публічному й прозорому конкурсі», — заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час засідання уряду в п’ятницю 5 вересня.

По-друге, повноцінний розвиток мереж передавання даних третього покоління пов’язаний з необхідністю проведення конверсії радіочастот, які нині використовують військові для роботи радіолокаційних станцій. Це тривалий час було каменем спотикання, однак після прямого розпорядження глави держави процес зрушив з мертвої точки. Погоджені умови, на які чекають оператори, повинні містити, серед іншого, строки вивільнення смуг радіочастот і необхідний обсяг фінансування, визначені Міноборони для проведення конверсії й модернізації РЛС.

Усього на спірних частотах, необхідних мобільним операторам, у нас працювало 8 РЛС. З них 2 залишилися в Криму. Робота інших накладає обмеження не на всю територію країни. Разова видача відразу трьох ліцензій створить серйозні труднощі і для розгортання базових станцій операторами, і для нормального функціонування системи радіозахисту української армії.

«Рішення, яке ухвалює уряд, передбачатиме не тільки розвиток галузі, також нашим пріоритетом є прозорість ведення бізнесу й максимальне одержання коштів до державного бюджету від продажу вкрай обмеженого ресурсу, який є в Україні. Також частково інформація про конверсію радіочастот є засекреченою, оскільки стосується військової сфери й питань безпеки», — зазначає Остап Семерак.

Після першого конкурсу механізм проведення конверсії буде максимально простим, надійним і необтяжливим для держави. Діставши кошти від продажу ліцензії, держбюджет зможе відкрити фінансування технічного переозброєння радіолокаційних підрозділів Міноборони. У свою чергу кожна наступна пара смуг радіочастот виставлятиметься на продаж автоматично після її вивільнення військовими. За розрахунками, якими керуються в Кабміні, останні дві пари частот 3G можна буде реалізувати протягом найближчих трьох років. Причому не виключено, що між першим і другим конкурсом мине небагато часу. В цьому зацікавлені й оператори, й держава.

Альтернативний варіант, на якому наполягають потенційні учасники торгів, — видача відразу трьох ліцензій — вигідний насамперед приватним компаніям — операторам мобільного зв’язку. Однак у цьому разі держава може недоодержати частину коштів, оскільки в операторів не буде жодних стимулів підвищувати стартову ціну за кожний з пакетів частот. Знову ж таки не виключено можливість цінової змови для мінімізації витрат на придбання ліцензій. Уже сьогодні від імені керівників основних претендентів на ліцензії 3G озвучуються цифри на рівні 1 млрд. грн. за ліцензію. Саме таку вартість ліцензії минулого тижня назвали економічно обґрунтованою для своїх компаній топ-менеджери «МТС-Україна» та «Київстар» Іван Золочевський і Петро Чернишов. Тим часом на урядовому рівні говорять про орієнтовну вартість на рівні 2 млрд. грн. за ліцензію. При цьому необхідно враховувати, що ще майже 1,6 млрд. грн. необхідно на конверсію частот Міноборони.

Щодо перспектив розвитку сучасних мереж передавання даних, то виділення трьох, урізаних на невизначений строк (через необхідність конверсії частот) пакетів ліцензій, не дасть змоги повноцінно розгорнути мережі. Тоді як одна повна ліцензія стане гарним стимулом для оператора-переможця забезпечити максимальне покриття, доки до цього процесу не підключилися конкуренти.

До того ж проведення першого максимально відкритого й прозорого конкурсу створить гарний прецедент у новітній історії взаємин держави з інвесторами. І за напрацьованою схемою інші ліцензії можна буде реалізовувати вже без штучно створеного ажіотажу.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.