В Угорщині продовжують боротьбу з наслідками екологічної катастрофи. Як уже повідомляла наша газета, у понеділок біля міста Айке у результаті прориву греблі зі сховища глиноземного заводу витекло більш як 700 кубометрів червоного шламу. Сталася аварія за 160 кілометрів на південний захід від Будапешта, неподалік озера Балатон. Отруйна рідина затопила міста Айке і Двечер.

Черверо людей загинули, десятки отримали поранення. За словами міністра навколишнього середовища Угорщини Золтана Іллеша, ліквідовувати цю аварію доведеться щонайменше рік і для цього знадобляться десятки мільйонів доларів, передає Бі-бі-сі. Міністр учора відзначив, що Угорщина уперше стикається з екологічною катастрофою такого масштабу. «Належить відчистити дуже велику територію, яка надзвичайно сильно забруднена», — розповів міністр.
Водночас в Україні прискіпливо стежать за перебігом очищувальних робіт, незважаючи на те, що катастрофа сталася далеко від угорсько-українського кордону. «Масштабна екокатастрофа, яка сталася у понеділок в Угорщині, для Закарпаття, найзахіднішого краю України, наслідків не матиме. Бо виключена загроза потрапляння шламу у річку Тиса та загалом на територію України», повідомили кореспонденту «Голосу України» в обласному управлінні МНС. Такої ж думки дотримується і директор департаменту управління рятувальними силами МНС України Григорій Марченко. На його думку, те, що аварія сталася поза басейном річки Тиса унеможливлює потрапляння отрути на нашу територію.
Проте, якщо на нашому крайньому заході, може, все й минеться, то будемо сподіватися, що отрута не потрапить у Дунай. Тоді неприємності можуть загрожувати Одещині...
Днями за дорученням т. в. о. міністра з питань надзвичайних ситуацій Михайла Болотських сформована оперативна група, яка у разі потреби може виїхати до Угорщини і надати допомогу. Поки що такого звернення з боку угорського уряду не надходило. Нині в районі надзвичайної ситуації працюють місцеві рятувальники.