Поки столичні депутати все ніяк не наважаться надати дитячому парку на Пейзажній алеї статус скверу, Національна спілка художників України визнала його витвором мистецтва. Таке рішення було прийнято на засіданні київського осередку спілки. Захисники «Пейзажки» вважають це хоча й маленькою, але все-таки перемогою.
— Отримання певного статусу — це новий аргумент на нашу користь у боротьбі за Пейзажну алею, — розповідає «Голосу України» Інна Совсун, активістка громадянської ініціативи «Збережи старий Київ». — До того ж це доводить, що наша кампанія по збереженню дитячого ландшафтного парку — не просто самодіяльність населення чи «якоїсь там» ініціативної групи. Та й сам парк визнається на серйозному рівні як певне явище в культурному житті.
І хоч, як зізнається пані Совсун, юридичної сили цей статус не має, проте може допомогти відстояти ландшафтний парк. «Зараз ми, приміром, розмірковуємо над тим, чи не спробувати нам податись на якийсь міжнародний конкурс творів мистецтва. І якщо ми отримаємо певні відзнаки (міжнародні чи державні), це вже буде нашим захистом у юридичній площині».
Про перипетії довкола Пейзажної алеї «Голос України» писав уже неодноразово. Нагадаємо лише, що тривають вони з 2003 року. Тоді у протистоянні зійшлися громадськість та забудовники. Навесні цього року столичні депутати могли поставити крапку в конфлікті — присвоїти єдиному у столиці ландшафтному парку на Пейзажній алеї статус скверу. Завадило це зробити звернення нового керівництва Міністерства закордонних справ (йому належить право постійного землекористування ділянкою, на якій розміщується парк). Там, мовляв, ще подумають, а чи не побудувати на цьому місці багатоповерхівку... І справа знову потрапила до суду.
Тим часом, з проханням особисто втрутитися у ситуацію, що склалася в історичному центрі Києва і, зокрема, з Пейзажною алеєю, до Президента країни звернувся голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко. На його думку, МЗС має негайно відмовитися від намірів забудови Дитячого ландшафтного скверу, аби не допустити загострення конфлікту.