Зволікання загрожує банкрутством ПФ
Революційні перетворення в пенсійному забезпеченні — як брудна хатня робота. Її необхідно зробити, але щораз відкладають на потім. Причому так поводяться практично всі уряди незалежної України. Одна річ підвищувати розміри соціальних виплат, і зовсім інша — збільшувати пенсійний вік і податки. Електорат не зрозуміє такої «антинародної» політики.
І от днями віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко оголосив черговий старт пенсійної реформи. Мовляв, уряд планує розпочати через місяць перший її етап, що дасть змогу скоротити дефіцит Пенсійного фонду України. За його словами, дотації головної пенсійної скарбнички цього року мають становити десь 2,6% ВВП, і тенденція була на її збільшення. Реформа, власне, і починається, щоб змінити цю тенденцію.
Нагадаємо, пенсійна реформа передбачає введення трирівневої системи. Сьогодні країна живе за солідарною системою, коли працюючі утримують пенсіонерів. Через демографічну ситуацію (старіння нації) і безробіття відрахування до Пенсійного фонду за останній час скоротилися. При цьому кількість пенсіонерів не зменшилася, і з кожним роком вона тільки зростатиме.
Цифра
Кабінет Міністрів України (постанова №626 від 21 липня п. р.) затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2010 рік. Доходи ПФ в 2010 році становитимуть 165,686 млрд. грн., у тому числі власні надходження — 124,815 млрд. грн. При цьому видатки заплановані на рівні 192,282 млрд. грн. Покриття дефіциту на рівні 26,595 млрд. грн. відбуватиметься за рахунок коштів державного бюджету.
Другий (накопичувальний) рівень пенсійної системи, коли із зарплати платять податок не тільки на солідарне пенсійне забезпечення, а й відкладають на свій персоніфікований рахунок. А для цього необхідно зменшити відсоток відрахувань для першого (обов’язкового) рівня і направити ці кошти на другий (накопичувальний). Експерти говорять про додаткове навантаження на фонд заробітної плати.
Раніше Прем’єр-міністр України Микола Азаров звернувся до Міжнародного валютного фонду із проханням надати Україні консультацію стосовно проведення пенсійної реформи.
Однієї із «фішок» пенсійної революції (і вимогою МВФ для надання чергового валютного кредиту) в нашій країні є підвищення віку виходу на заслужений відпочинок. Поки що йдеться тільки про жінок — їх хочуть відправляти на пенсію в 60 років, як і чоловіків. Цей непопулярний крок знову ж таки спрямовано на порятунок ПФ. Щоправда, на законодавчому рівні він ще не закріплений.
Планку пенсійного віку сьогодні піднімають чимало держав старої Європи. Хоча рівень життя в цих країнах вище за український, але й там подібні дії урядів супроводжуються протестними акціями.
 
До речі
На 1 жовтня в Україні мінімальна пенсія становить 723 грн., а мінімальна зарплата — 907 грн.