Саме її продемонстрував з’їзд політичної партії «Народний фронт», який відбувся вчора в Києві. Участь у ньому взяли Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, народні депутати, члени уряду, військові комбати, представники партійних осередків. Спершу партійці хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та воїнів, які загинули.

«Для того, щоб захистити нашу країну, маємо створити справді народний фронт, який зупинить агресора, який здатен знищити корупцію, підняти країну до рівня європейських країн», — зазначив Олександр Турчинов, відкриваючи засідання. Сам з’їзд відбувався не за партійною калькою. Як зауважив глава парламенту, не це головне, «головне те, що в нашому серці, в наших душах є те, у що ми віримо». З трибуни, зокрема, виступили Тетяна Чорновіл та Андрій Білецький, командир батальйону «Азов», Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Сьогодні йде війна. У Києві мирно, але цей мир ледь тримається. Це дуже важливо. Я з цією командою, бо завдяки їй ми ввійшли в цю війну сильними. Найголовніше — сильними духом. Наразі такий час, що немає коли святкувати, треба брати відповідальність. Коли я стояла на Майдані і мене запитували про мотивацію прийняття того чи іншого рішення, я казала: заради країни можна пожертвувати життям. Це найлегше. Заради країни можна пожертвувати гідністю і репутацією. Це вже важче. Заради країни можна пожертвувати людьми, яких любиш. Це взагалі дуже важко», — сказала Т. Чорновіл.

Нині, наголосив Арсеній Яценюк, у кожного свій фронт. «Наші вояки зі зброєю, з силою і волею, без страху борються за Україну, і вони заслуговують на найвищу подяку і шану. Але найважливіше, що є на всіх наших фронтах, — народ України. Кращого народу і сильнішої нації, ніж українська, немає. Саме тому ми й називаємося «Народний фронт». Без народу нічого не зробиш — жодних змін, перемог», — наголосив прем’єр.

«Нас часто запитують: ми партія миру чи війни, — додав він. — Звичайно, що ми за мир. Тільки мир ніхто нікому не дарує. За мир треба боротися. Тож ми об’єднали тих людей, які здатні боротися. Я впевнений у тому, що кожна людина, яка йде далі боротися, — чесна, гідна, достойна. Ми несемо відповідальність за країну і тих людей, які її змінюватимуть».

Під час з’їзду ухвалили рішення щодо керівних органів партії. Так, Арсенія Яценюка обрано головою політради партії «Народний фронт», керівником центрального штабу — Олександра Турчинова. Крім того, було утворено військову раду. Адже, відповідно до чинного законодавства, кадрові військові та представники силових структур не мають права бути членами партій.

Стосовно програмних засад та участі у майбутніх виборах партія визначатиметься під час наступного з’їзду, який відбудеться за декілька днів.

Під час з’їзду політичної партії «Народний фронт».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.