Ще зовсім недавно дніпропетровці гадали: «Чим закінчиться протистояння потенційних кандидатів на посаду міського голови: нинішнього очільника міста Івана Куліченка і двох депутатів міськради — керівника фонду «Наш дім — Дніпропетровськ», висуванця бізнесових кіл Ігоря Циркіна і керівника «Громадської сили» Загіда Краснова?» Куліченкові діставалося з обох боків. Але раптом мас-медіа, які горою стояли за Циркіна і не втрачали нагоди показати чинного міського голову в невигідному світлі, в один момент поміняли гнів на милість.

Принципами довелося поступитися

Пояснення такої метаморфози просте. Чи не найбільше Іван Куліченко, який іде вже на четвертий строк, дорожив своєю незалежністю. Йому вдавалося лишатися позапартійним, коли він обирався на цю посаду в 2000-му (з квітня 1999-го виконував обов’язки міського голови), в 2002-му та 2006-му. На останніх виборах переміг із великим відривом (майже 48 відсотків). Рік тому в інтерв’ю «Голосу України» (12. 09. 2009 р.) Іван Іванович зауважив, що мав би поміняти за три строки свого головування партій сім-вісім, щоб бути в лавах тієї, яка на даний момент приймає рішення. «Міські голови і голови ОДА мають бути поза партіями», — сказав він тоді кореспонденту «Голосу України». І запевнив: «Поки буду міським головою, я в жодну партію не вступлю». Очевидно, дорога до демократії в Україні звужується, бо 2 серпня нинішнього року Іван Куліченко отримав партійний квиток Партії регіонів.

Експерти в один голос заговорили про обопільну вигоду від цієї події: мовляв, з одного боку, Партія регіонів отримала «прохідного» кандидата на посаду міського голови. З другого, Іван Куліченко одержав вагому підтримку — й у сесійній залі, де депутатська фракція регіоналів найчисленніша, й у частині додаткового фінансування міських програм.

Через три дні після Івана Куліченка до Партії регіонів вступив Ігор Циркін. Відповідаючи на запитання журналістів: «Кого регіонали підтримуватимуть на виборах міського голови?», керівник облдержадміністрації і водночас голова обласного осередку ПР Олександр Вілкул заявив, що «в команді немає конфлікту інтересів». «Коли ми приймали в партію Івана Куліченка, я сказав, що буду рекомендувати своїм однопартійцям підтримати саме його». І слова дотримав: міська конференція Партії регіонів прийняла рішення на користь чинного міського голови. А Ігоря Циркіна 27 серпня, на черговій сесії міськради, було обрано першим заступником Івана Куліченка. Тобто другим першим заступником, бо один перший у нього вже був — Анатолій Крупський. Тепер Циркіна нерідко можна бачити в парі з міським головою на різних заходах.

Претендентів на крісло не бракує

Отже, із двох відомих суперників у Куліченка залишився один — Загід Краснов, депутат міськради, лідер  організації «Громадська сила» і політичної партії з такою ж назвою. Раніше він підтримував Віктора Ющенка на президентських виборах, був у партії «Батьківщина», очолював міську організацію «Громади», на останніх президентських виборах представляв «Сильну Україну».

Заради кар’єри дагестанець Загіддін Габібулаєв навіть змінив ім’я, а щоб посісти крісло дніпропетровського міського голови — не шкодує коштів. Запевняє, що це його власні гроші (інженер-будівельник за освітою, він став власником солідної нерухомості й чималого бізнесу) і тих бізнесменів, які його підтримують. Загід Краснов навипередки з Куліченком відкриває дитячі майданчики, фарбує під’їзди, ставить урни для сміття, ремонтує дороги, чим завойовує симпатії виборців.

Раніше благодійні акції «Громадської сили» часто показували в новинах, тепер ні. У прес-службі організації розповіли, що з середини вересня понад тридцять підприємств, які пов’язані із З. Красновим, його друзями і соратниками, були охоплені різноманітними перевірками. Але жодних суттєвих порушень перевіряльники не знайшли.

Подейкують, що Краснова... на вибори не пустять. У зв’язку з цим інша громадська організація — Громадянський актив Дніпра (ГРАД), яка свого часу звинувачувала депутатську більшість на чолі з Красновим у розкраданні міської землі, махінаціях із бюджетом, виступила із заявою: у разі зняття з реєстрації партії «Громадська сила» вона надасть Краснову «інший суб’єкт для висування кандидатів до місцевих рад та на посаду міського голови Дніпропетровська», аби не допустити узурпації влади і забезпечити дніпропетровцям право вибору. Водночас, ідеться в заяві, ГРАД залишатиметься принциповим опонентом Краснова, публічно агітуватиме як проти нього, так і проти Івана Куліченка, а також проти виборчих списків «Громадської сили» та Партії регіонів, обстоюватиме власну програму та власного кандидата. Координатора ГРАДу Андрія Денисенка вже висунула на посаду міського голови місцева організація партії «За Україну!» і підтримує обласний осередок ВО «Свобода».

Боротиметься за крісло міського голови і «Україна майбутнього»: на зборах міської організації одноголосно проголосували за свого кандидата — народного депутата України, віднедавна лідера партії Святослава Олійника. Від «Фронту змін» на посаду міського голови Дніпропетровська пропонують лідера обласної організації партії, голову Федерації футболу області Андрія Павелка, а кандидатом від ВО «Батьківщина» затвердили колишнього голову обласної ради Галину Булавку. Список кандидатів у депутати обласної ради від Партії регіонів по багатомандатному округу очолив голова ОДА Олександр Вілкул.

«Вибухнуло» перед висуванням

Партійні лави провладної політичної сили слідом за Іваном Куліченком поповнили голови ще трьох міст — Нікополя (Сергій Старун), Марганця (Сергій Кузнєцов) і Орджонікідзе (Іван Цупров).

Водночас начебто саме відмова вступити в партію, вважають депутати облради, з якими спілкувалася в кулуарах на останній сесії, стала причиною порушення кримінальної справи і взяття під варту міського голови Новомосковська Віктора Літвіщенка.

На прохання прокоментувати ситуацію голова ОДА Олександр Вілкул відповів, що це питання винятково правоохоронних органів і прокуратури. Й наскільки йому відомо, тягнулося воно роками, тож із виборами жодним чином не пов’язане.

Але чому ж воно «вибухнуло» перед висуванням кандидатів і їхньою реєстрацією, якщо тягнеться, за інформацією прес-служби прокуратури області, ще з 2004 року? Міського голову Новомосковська звинувачують у розтраті майна в особливо великих розмірах і перевищенні влади, що спричинило тяжкі наслідки. Зокрема, дослідча перевірка встановила, що, порушуючи вимоги Закону України «Про оренду землі», він незаконно уклав договори оренди земельних ділянок, занижуючи процентні ставки з 3 до 1,1 відсотка, внаслідок чого бюджет міста недоотримав понад півмільйона гривень. Окрім того, як інформує прес-служба прокуратури, в серпні 2009 року без погодження міської ради незаконно передав на баланс кредиторів із подальшою реалізацією 14 об’єктів нежитлового фонду загальною вартістю понад 1,6 мільйона, внаслідок чого було безпідставно розтрачено майно територіальної громади. Максимальне покарання, яке передбачене в цьому випадку, — дванадцять років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна.

Адвокат Антон Ульяненко спростовує звинувачення. Що стосується відсоткових ставок, каже він, то питання про їхнє зменшення або звільнення від процентної ставки за оренду землі, так само, як й інші земельні питання, згідно із законом про місцеве самоврядування (ст. 26, п. 34, 35), розглядає тільки сесія міськради. Жодного договору оренди за період з 2004 по 2010 роки стосовно зниження процентної ставки до 1,1 відсотка Літвіщенко не підписував без рішення сесії. А рішення такі були: пільги надавалися депутатами для соціальних об’єктів — спортзалів, де займаються діти з малозабезпечених сімей, для реабілітаційних центрів і навіть для підприємця, який у старому парку влаштував куточок відпочинку для мам із дітьми.

Щодо 14 об’єктів, які нібито незаконно були передані ним на баланс кредиторів, адвокат каже, що це рішення приймалося не в серпні, а 22 липня 2009 року (№535) виконкомом міськради у складі 10 осіб (п’ятеро з них — представники громадських організацій, підприємств, установ) без Літвіщенка (!)— він перебував у відпустці. Відкласти це питання було неможливо, оскільки виконавча служба блокувала упродовж трьох місяців рахунки комунальної установи ЖЕО «Трубник», паралізувавши повністю роботу підприємства з підготовки до зими, виплату зарплати, усунення аварій на тепло- і водомережах. Звернення до виконавчої служби, до прокуратури не мало результату, тому питання й винесли на розгляд виконкому. Вирішили передати на баланс «Трубника» отих 14 нежитлових приміщень (зауважте — не кредиторам, не комерційній структурі, а від однієї комунальної організації іншій комунальній організації, тобто ніякого відчуження і розтрати майна територіальної громади не було). Після прийняття цього рішення виконавча служба розблокувала рахунки «Трубника», і він продовжив роботу.

Отже, рішення, у незаконності яких звинувачують Літвіщенка, прийняті не ним, а колегіальним органом, прокурором вони не опротестовувалися і не скасовувалися у судовому порядку, стверджує адвокат. Їх, як і решту прийнятих міськвиконкомом чи міськрадою, перевіряла прокуратура міста, і жодного не визнала таким, що не відповідає закону. Самі правоохоронці спантеличені затриманням Літвіщенка: 21 вересня справу порушили, і в той же день, через кілька годин, «підозрюваного» затримали, не допитавши його, резюмує Антон Ульяненко.

Рішенням Індустріального районного суду Дніпропетровська від 24 вересня 2010 року без пред’явлення звинувачення за поданням прокурора термін затримання міського голови Новомосковська було подовжено до десяти діб. Навряд чи Віктору Літвіщенкові вдасться балотуватися вп’яте...

І щоб закінчити тему. Віктор Гноєвий, голова об’єднання «Демократична Дніпропетровщина», до якого входять обласні організації «Нашої України», Української Народної партії, Народного руху України, Партії захисників Вітчизни і партії «Солідарність», направив відкритого листа віце-прем’єр-міністру України Сергію Тігіпку. В листі йдеться про те, що освітян, лікарів, службовців — прихильників інших політичних сил під загрозою звільнення з роботи примушують вступати до Партії регіонів, що останні два місяці цей примус застосовують і до редакторів комунальних газет.

Чи готові виборці?

Соціологічна служба «Моніторинг» 20—23 вересня проводила опитування жителів Дніпропетровська (1600 респондентів) про їхні настрої перед місцевими виборами. 56,7 відсотка опитаних прийдуть 31 жовтня на виборчі дільниці, 13,1 — не прийдуть, 8,3 — проголосують проти всіх, 21,9 відсотка сказали, що їм важко відповісти на це запитання. 33,4 відсотка респондентів готові підтримати кандидатів від Партії регіонів, 14,5 — від «Сильної України», 8,1 — «Батьківщини», 7,2 — «Фронту змін», 5,4 — «Громадської сили», 2,9 — КПУ, 2,5 — Народної партії, 1,8 — «Нашої України», 1,2 — СПУ, 0,3 — ПСПУ, 4,3 — від іншої партії, 19,4 відсотка ще не визначилися.

На посаду міського голови Дніпропетровська з вищезгаданих кандидатів 32,7 відсотка готові обрати Івана Куліченка, 13,7 відсотка — Загіда Краснова, 3,1 — Галину Булавку, 3,0 — Андрія Павелка, 2,3 — Святослава Олійника, 1,8 — Андрія Денисенка, 32,4 відсотка опитаних не знали, що відповісти. Можливо, останнім заважає те саме відчуття, що й одній моїй приятельці, яка поки що не збирається йти на вибори. «Таке враження, — пояснила вона, — що не депутата обиратиму, а делегата на партійний з’їзд чи члена парткому».

Дніпропетровська область.

Коли матеріал готувався до друку, лідера «Громадської сили» Загіда Краснова на конференції міської організації партії «Наша Україна» висунули кандидатом на посаду міського голови Дніпропетровська.

Ініціативна група депутатів Новомосковської міськради та представників громадськості міста провела збори на підтримку міського голови і направила на адресу вищих керівних органів своє звернення з вимогою відпустити затриманого Віктора Літвіщенка під підписку про невиїзд, а також об’єктивно розібратися в ситуації. Того самого дня міського голову Новомосковська рішенням суду Індустріального району Дніпропетровська було взято під варту. За словами адвоката Антона Ульяненка, оскільки доказів на підтвердження провини Віктора Літвіщенка немає, суд узяв до уваги важкість статей КК (максимальний строк покарання — 12 років), за якими пред’явлено звинувачення.