Голова Конституційного Суду України Анатолій Головін, міністр юстиції України Олександр Лавринович.

 Напередодні Дня юриста, який відзначатимуть 8 жовтня, Президент України Віктор Янукович узяв участь у Всеукраїнських зборах юристів. Звертаючись до присутніх, глава держави наголосив, що недавнє рішення Конституційного Суду, яким визнано неконституційним закон про внесення змін до Конституції України від 8 грудня 2004 року, забезпечує стабільність конституційного ладу в державі, гарантування конституційних прав і свобод людини і громадянина, цілісності, непорушності та безперервності дії Конституції України, її верховенства на всій території України.

 

«Ми виконаємо це рішення, — заявив В. Янукович. — В Україні відновиться верховенство її Основного Закону. А вірніше — відновлено. Рішення суду було необхідним, оскільки політична влада в Україні не була готова приймати непрості рішення, щоб привести наш спосіб державного управління у відповідність до Конституції   України. Нині, після оголошення рішення суду, наша відповідальність вище, ніж будь-коли».

Президент зауважив, що під час прийняття Конституції у 1996 році її привітали як «зразкову Конституцію», що сприятиме розвитку демократії в Україні. І той поступ вперед, якого досягла наша держава з часу прийняття цієї Конституції, став можливий завдяки цьому документу. Водночас В. Янукович висловив переконання, що виклики сьогодення спонукають до подальших редакційних змін Конституції, щоб вона стала тим маяком, що освітлює шлях до нашої мети — інтеграції України до європейського співтовариства. 

Віктор Янукович, як повідомляє прес-служба Президента, також окреслив основні положення майбутньої державної стратегії та механізми реалізації системних реформ, які охоплювали б усі сфери суспільного життя. Їх метою, на думку глави держави, має стати оновлена Україна як сучасна держава зі стійкою політичною системою, в якій є: сильний Президент з практичними важелями координації і контролю над реалізацією ключових питань реформ та стратегічного курсу держави; компетентний, політично структурований парламент з сильною більшістю і впливовою опозицією; відповідальна та професійна виконавча влада, тобто Кабінет Міністрів; економічно забезпечене і відповідальне перед місцевими громадами місцеве самоврядування; незалежні, справедливі суди, яким довіряють громадяни України.

Фото Михайла МАРКІВА

 (прес-служба Президента України).