Найбільшої несподіванки на Львівщині очікували від списків кандидатів у депутати до місцевих рад від Партії регіонів. Схоже, прогнози аналітиків справдилися: партія влади здивувала галичан новими іменами і впливовими кандидатами—«важковаговиками». Серед кандидатів до обласної ради майже половина першої двадцятки — безпартійні. У першій п’ятірці лише один член партії — голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, який іде під №1. Керівник області довго роздумував, чи брати йому участь у виборах. До останнього дня було невідомо, чиї прізвища галичани побачать у списках партії влади. Усі думали, що Горбаль залишиться осторонь виборчих баталій. Але наймолодший керівник Львівщини за роки незалежності прийняв для себе доленосне рішення. Кандидатуру Василя Горбаля під №1 запропонував голова обласної організації Партії регіонів народний депутат України Петро Писарчук, який балотується на посаду міського голови Львова.

Команда небайдужих

«Ми йдемо на вибори до місцевих рад із твердою переконаністю, що нам під силу переламати ситуацію в регіоні та запровадити нові взаємини між владою і народом. Формула перемін дуже проста: влада для народу, а не навпаки, — каже Петро Писарчук. — Ми хочемо жити в цивілізованому домі. Ми не будемо ні перед ким принижуватися. Ми не хочемо на кожному кроці давати хабарі. У нас прекрасний край, унікальні можливості для розвитку регіону, чудові роботящі люди. Що нам може завадити? Я збираю у свою команду небайдужих людей, які хочуть змінити Львів. Я хочу жити в чесному, відкритому, світлому місті. Де люди мали б добру й оплачувану роботу, де панували б чистота й порядок, а до влади йшли не для поповнення своїх статків, а для праці на благо громади».

Петро Писарчук — відомий на Львівщині бізнесмен і меценат. Створив 17 тисяч робочих місць. Підтримує національну культуру та мистецтво. Реалізував себе в десятках проектів. Під час формування списків зробив ставку не тільки на своїх однопартійців, а й на авторитетних у рідному краї людей.

Під №2 у списку — ректор Львівського державного університету безпеки життєдіяльності генерал-лейтенант Михайло Козяр. Із колишнього пожежного училища він створив сучасний європейський навчальний заклад.

Під №3 у списку — колишній голова облдержадміністрації, колишній перший заступник міського голови, а тепер керівник управління «Львівгазвидобування» Олександр Сендега. Найбільш поважний серед керівників Львівщини, який може додати авторитету будь-якій партії. У Сендеги є дві важливі для керівника риси — порядність та надійність. Що важливо, краяни довіряють цій людині незалежно від кольору партійних прапорів.

Під №4 у списку до обласної ради ще один авторитет краю, людина конкретних справ, начальник Львівської залізниці Богдан Піх. Богдан Петрович — вихованець і ставленик Георгія Кірпи. Пройшов з ним через усі терни. Характерна риса Піха: хоч би за яку справу брався, обов’язково виконає на «відмінно».

Замикає п’ятірку колишній легендарний футболіст львівських «Карпат», а нині спортивний директор команди Степан Юрчишин.

Ставка на людей діла

У списку регіоналів ще можна зустріти прізвища відомих бізнесменів, керівників обласного рівня та інших активістів партії, які чогось досягли в житті. Створюється враження, що під час добору своєї команди Петро Писарчук врахував помилки попередньої обласної ради, де бізнесмени перетворили сесійний зал на ринок. Рішення облради можна було купувати і продавати за конкретну плату. Тому, на відміну від інших партій, Петро Писарчук не робив ставку лише на грошовитих людей.

Майже аналогічна картина у списках до Львівської міської ради. Перший — генерал-лейтенант Павло Ткачук, начальник Львівської академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Другий — генеральний директор футбольного клубу «Карпати» Ігор Дедишин. Третій — Тадей Едер, генеральний директор Львівського театру опери та балету. Четвертий — голова міської організації Партії регіонів Ігор Гладиш. П’ятий — завідувач кафедри Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Пасічник.

Депутатство не стане різновидом бізнесу

Що хоче зробити нова команда? «Ми припинимо практику несправедливої оплати праці. Люди повинні отримувати винагороду, яка забезпечить гідне життя, — розповідає Петро Писарчук. — У нас з’явилися новітні феодали та магнати, які платять народу копійки, а свої капітали ховають за кордоном. І на них знайдемо важелі впливу».

Лідер «регіоналів» на Львівщині вважає, що нова влада створить в регіоні клімат максимального сприяння людям діла, підприємництву та самостійній зайнятості населення.

Чиновників, які стоятимуть на перешкоді перемінам, звільнятимуть з роботи. Будь-які економічні перетворення, на думку Петра Писарчука, нічого не варті, якщо не покращується рівень життя народу. Тому в соціальній сфері пріоритетним стане впровадження програм, що дають змогу враховувати переваги економічного зростання для поліпшення умов проживання населення, особливо молодих сімей.

Як кандидат на посаду міського голови Петро Писарчук обіцяє зробити все, щоб історичний Львів не зазнавав змін. Питання номер один — реконструкція та реставрація Національного академічного українського театру імені Марії Заньковецької, збереження замків, палаців, фортець, дерев’яної сакральної архітектури, об’єктів історико-культурної спадщини.

Наскільки команда Петра Писарчука зуміє переконати у своїх можливостях галичан, покажуть вибори. Поки що очевидно одне: у списках регіоналів ніхто не знайде жодного кандидата, який перетворив би депутатське крісло на місце для заробляння грошей. На жаль, останніми роками у Львові депутатство для частини підприємливих людей було різновидом бізнесу.

Львівська область.