Офіційний старт виборчої агітації
Політичні партії мають право в межах законодавства оприлюднювати свою політичну рекламу, залучати виборців на свою підтримку тощо. Але з початком виборчого процесу діють певні обмеження. Це означає, що партія має право розміщувати матеріали передвиборної агітації або політичну рекламу лише за умови, якщо:
— вона висунула свого кандидата на місцевих виборах;
— ці кандидати зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією (агітація здійснюється не раніше наступного дня після реєстрації кандидата);
— вона відкрила рахунок для накопичення коштів виборчого фонду, і їх використовує під час агітації;
— кошти з цього фонду перераховуються відповідно до укладеної угоди і лише безготівковим шляхом;
— за розміщення матеріалів здійснено попередню оплату.
Якщо хоч одна з цих умов порушена, до місцевої організації політичної партії може  бути застосовано заходи впливу, передбачені як виборчим законом, так і законом про політичні партії.
Не можуть здійснювати агітацію:
— іноземці, особи без громадянства;
— члени виборчих комісій;
— посадові та службові особи органів державної влади та місцевого самоврядування;
— командири військових частин та їх заступники серед свої підлеглих;
— працівники органів прокуратури, судді.
Тобто особи, які можуть впливати на подальший перебіг виборчої кампанії.
Крім того, виборці не мають права агітувати за своїх кандидатів у пресі та на телебаченні. Натомість можуть вільно обговорювати особисті, ділові якості кандидатів між собою, на зборах, мітингах, агітувати своїх друзів та знайомих, але лише після офіційної реєстрації кандидата.
Передвиборна агітація закінчується о 24-й  годині останньої п’ятниці перед днем виборів (29 жовтня 2010 року).
Санкції до порушників ведення агітації
Якщо йдеться про місцеву організацію партії, яка вже висунула кандидатів і є суб’єктом виборчого процесу, то в такому разі певні санкції може бути застосовано з боку ТВК. Це може бути або попередження, або інший захід, передбачений законом. А правоохоронці можуть реагувати, якщо в агітаційних матеріалах містяться заклики до повалення конституційного ладу, до порушення територіальної цілісності країни, розпалювання міжрасової та міжрелігійної ворожнечі, іншої злочинної дії. До політичних партій, які ще не висунули кандидатів, відтак не є суб’єктами виборчого процесу, можуть бути застосовані заходи з боку Мін’юсту. Це, зокрема, попередження. У разі повторного або грубого порушення Мін’юст має право звернутися до Верховного Суду України з проханням примусово ліквідувати таку політичну силу.
Записала Олена ГОРБУНОВА.