Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко та народний депутат України Валерій Сушкевич зареєстрували в парламенті проект постанови про проведення парламентських слухань на тему «Пенсійна реформа як складова економічних реформ». Згідно з проектом, парламентські слухання пропонується провести 1 грудня 2010 року, повідомили в секретаріаті заступника глави парламенту.
Автори проекту постанови переконані, що парламентські слухання на цю тему дадуть змогу всебічно обговорити сучасний стан пенсійної системи в Україні, виробити якісні та обґрунтовані рекомендації з метою визначення чіткого плану загальнодержавних комплексних заходів щодо подальшого вдосконалення пенсійного забезпечення в Україні. «Наша основна мета — визначити оптимальний варіант реформування пенсійної системи, який повинен враховувати пріоритети загальної стратегії соціально-економічних відносин в Україні», — наголосив М. Томенко.
Політик переконаний, що намагання врегулювати існуючі проблеми у фінансовому становищі Пенсійного фонду за рахунок розв`язання окремих локальних проблем, зокрема підвищення віку виходу на пенсію жінок, — хибний шлях. «Необхідно відновити принципи справедливості, а не шукати механізми збільшення коштів для наповнення Пенсійного фонду за рахунок людей, у даному разі жінок», — сказав він та наголосив, що в першу чергу треба починати зі змістовної реформи пенсійного забезпечення.
Водночас, на думку М. Томенка, реформа пенсійної системи має бути системною, розпочатися з реформи заробітної плати, зокрема виведення її з тіні, проведення певних економічних чинників економічним блоком уряду, щоб реально забезпечити ситуацію з розвитку фінансового ринку.