Михайло Косів, Дмитро Павличко, Володимир Яворівський.

 Про це йшлося на вчорашніх парламентських слуханнях. Їх відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Він, зокрема, зауважив, що всі, хто братиме участь у засіданні, мають розуміти та усвідомлювати важливість цієї теми.

Водночас міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов упевнений: розмова про гуманітарну політику потребує виваженої науково обгрунтованої стратегії, в якій має бути враховано національні, культурні та історичні традиції. А також сучасні соціально-економічні, соціокультурні реалії та світовий досвід.
«19 років шукаємо себе і свій шлях», — наголосив урядовець. Гуманітарний розвиток нашої країни, за його словами, — це не лише розбудова держави та формування громадянського суспільства, а й якість життя населення. Утім створити умови для всебічного захисту прав і свобод людини у всіх сферах суспільного життя не так просто, впевнений А. Толстоухов. Він, зокрема, зауважив: ми ще не вийшли з «кризи історії», як потрапили в демографічну. Нині за цим показником Україна, на жаль, — на одному з перших місць у світі. До цього, зауважив міністр, додалася й криза політична, яка є загрозою існування держави. Проте ми отримали можливість цілісного розвитку, вважає він. Такий шанс став реальним після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича, сформування парламентської коаліції, а нині більшості та уряду. Саме ця влада, наголосив політик, може швидко і ефективно подолати кризові явища, забезпечити умови стабільного розвитку країни.
Щоправда, виступ урядовця викликав дискусію в учасників слухань. Принаймні голова Комітету з питань культури і духовності Володимир Яворівський вважає: щоб виробити нову державницьку ідеологію, потрібна особлива воля. Але він не вірить у наявність такої волі у чинної влади.
ПродовженнЯ Читайте в наступному номерІ газети.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.