Ранкове засідання 6 жовтня
У сесійній залі зареєструвалося 408 народних депутатів. Після традиційного оголошення депутатських заяв дві фракції зажадали оголошення перерви. Згідно з Регламентом Голова Верховної Ради Володимир Литвин надав їм право виголосити заяву.
За словами Сергія Саса (БЮТ), під час реєстрації народних депутатів стався безпрецедентний випадок — парламентарії не отримали порядку денного. Він нагадав, що відповідно до Регламенту порядок денний середи має формуватися за пропозиціями опозиції. Депутат назвав неприпустимим, що спочатку мають розглядатися питання, які залишилися з вівторка (вечірнє засідання не відбулося через блокування сесійної зали). У свою чергу, Володимир Литвин зауважив, що Регламент не передбачає блокування трибуни. Тож сесія зобов’язана спочатку визначитися щодо тих питань, які не розглянули на вечірньому засіданні. Відтак глава парламенту оголосив про розгляд проекту Постанови про забезпечення виконання Рішення Конституційного Суду України від 30 вересня 2010 року щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV. Цей документ сесія розглядала за скороченою процедурою.
Наразі комітет з питань Регламенту, який очолює Володимир Макеєнко, розглянув проект і підтримав створення Тимчасової слідчої комісії у зв’язку з рішенням КС. Хоч як протестувала опозиція, називаючи рішення КС конституційним переворотом, а створення ТСК — шляхом у нікуди, сесія підтримала проект постанови. «За» проголосувало 260 обранців. (ПР — 176, БЮТ — 2, «НУ—НС» — 15, КПУ — 27, Блок Литвина — 20, позафракційні -20). Її головою обрано Першого заступника глави парламенту Адама Мартинюка, його заступником — Дмитра Шпенова. Крім того, до складу ТСК увійшли: Юрій Воропаєв, Валерій Камчатний, Руслан Князевич, Володимир Матвєєв, Юрій Мірошниченко, Сергій Павленко, Валерій Писаренко та Володимир Стретович. Фракція БЮТ своїх представників не надала. Водночас Сергій Сас зауважив, що Валерій Писаренко не мав права входити до складу ТСК: «Бо пропозиції до комісії подають лише фракції, а Писаренко є позафракційним депутатом». Наразі завдання ТСК — напрацювати законопроекти, які приведуть нормативно-правові акти у відповідність до Конституції 1996 року.
Вже після голосування Андрій Кожем’якін (БЮТ) заявив: «У середу згідно з Регламентом — день опозиції. Дивлячись на те, що відбувається, нас позбавили цього права. Опозиції закривають рота. На знак протесту ми покинемо сесійну залу і не братмемо участь у розгляді тих питань, які продовжують конституційний переворот». Щоб зняти конфлікт щодо цього питання, Голова Верховної Ради запропонував продовжити пленарне засідання до того часу, поки не будуть розглянуті усі питання порядку денного. За таку пропозицію проголосувало 250 депутатів.
Тож народні депутати перейшли до розгляду питань порядку денного. Зокрема, ухвалили рішення щодо проведення парламентських слухань про становище молоді в Україні «Молодь за здоровий спосіб життя» 3 листопада 2010 року. (253 —  «за»). А також щодо проведення в 2011 році парламентських слухань з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді (9 лютого 2011 року). Потому сесія один за одним відхилила три законопроекти, які стосувалися ринку зерна та встановлення мораторію щодо його вивезення з України. За основу (256 — «за») парламентарії ухвалили проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення таємниці голосування). Документ, зокрема, забороняє виборцю користуватися мобільним телефоном або іншою відеотехнікою під час перебування у кабіні для таємного голосування. Це, на думку доповідача Юрія Ключковського, допоможе запобігти випадкам, коли виборця примушують або «заохочують» проголосувати за конкретного кандидата, а результати волевиявлення зафіксувати на мобільний телефон. Утім, на думку деяких народних депутатів, цей законопроект носить лише декларативний характер. Адже його виконання проконтролювати неможливо.
Водночас сесія відмовилася встановлювати мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.  Не підтримали народні обранці й проект постанови про подання заявки на членство в Європейському Союзі. 
Розглянув парламент і два альтернативні законопроекти щодо посилення гарантій свободи слова в Україні. Проект, підготовлений Арсенієм Яценюком, зокрема, передбачав уточнення поняття «цензура» та розширював юридичну відповідальність за її застосування. А також встановлював заборону на арешт, затримання журналіста під час виконання ним своїх професійних обов’язків. Утім, депутат був готовий зняти свій проект з розгляду на корить альтернативного — авторства Олени Кондратюк. Цей документ, зокрема, передбачав доповнення Кримінального кодексу положеннями, які запроваджують кримінальну відповідальність за цензуру, порушення права на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості. Наразі профільний комітет пропонував підтримати обидва законопроекти з тим, щоб об’єднати їх під час підготовки до другого читання. Однак сесія проект А. Яценюка відхилила, підтримавши натомість (257 — «за») альтернативний документ.
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження свого колегу Олександра Єгорова (на знімку).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.