Футбол. Позавчора Юрій Калитвинцев (на знімку) зустрічався з представниками ЗМІ. Пропонуємо частину цієї розмови.
— Попереду два матчі збірної України. Яка тривалість збору, які завдання ставите перед командою?
— За часом збір буде таким же, як і попередній. Ми граємо 8-го й 11-го. Завдання в нас одне: якість гри. Природно, не забуваючи про результат. Ми йдемо поступально, і перша зустріч у нас із Канадою. Крім результату постараємося показати ще й гарну гру. Про другий двобій, із Бразилією, будемо думати після Канади. Час є, але його не так багато. Зараз хлопці трохи стомлені емоційно. От і треба вивести їх на якийсь позитивний психологічний рівень і награти певні моменти перед першим матчем, не забуваючи про наступні.
— Поки що ви виконуєте обов’язки тренера. Чи не гнітить вас постійна інформація в пресі, що збірну повинен очолити той чи той і називаються прізвища?
— Намагаюся це не читати. Мені це нецікаво. Цікавлюся своїми завданнями. Я професійно підходжу до своєї справи, не думаючи про те, що буде виконком. Коли він проходитиме, тоді сядемо з іншими кандидатами й поспілкуємося. У них будуть свої аргументи, у мене свої. А кого вибере виконком, подивимося.
— Ви зустрічаєтеся з Канадою, одним з аутсайдерів світового футболу, і Бразилією — одним з лідерів...
— Ми спеціально так підібрали — почати з родоначальників хокею й закінчити з грандами на території родоначальників футболу. Насправді не було ніяких спеціальних домовленостей, користуємося будь-якою нагодою. Ми не диктуємо умови, тому що в багатьох команд іде відбірний цикл. Спасибі величезне федерації, уклін від нашої команди, що вони знайшли нам Бразилію. Це буде цікаво.
Канада дуже серйозна команда, я вам без жартів кажу. В основному грають усі в Європі, практично жодного корінного канадця, всі натуралізовані. Грає також хлопець із Нідерландів, що по якихось параметрах не підійшов збірній своєї країни. От він і вирішив виступати за Канаду. З 18 футболістів, що прилетіли в Київ, більшість грає у Європі: шестеро в Німеччині, двоє в Англії й по одному в Норвегії, Португалії, Італії, Нідерландах, Туреччині. Я дивився три матчі за участю канадців — організована команда, грає 4—5—1, є свої лідери. Буде непроста зустріч. Це не Чилі, що любить пововтузитися з м’ячем, ця команда намагається грати на контратаках, є досить швидкі виконавці, і вони дуже організовано діють в обороні. Щоб це все розхитати, нам доведеться докласти максимум зусиль.
— А бразильці часом не привезуть другий склад?
— В тім списку, що я бачив, відсутні тільки два-три чоловіка з основи. Не став би взагалі говорити, що в Бразилії є другий склад. Вони три збірні можуть зібрати, легко! Ну, а поставлять другий склад — ми теж поставимо другий. Щоб не було розмов. А то обіграємо Бразилію,  скажуть: «Ха, це другий склад!» Програємо — скажуть: «Кому ви програли?» Нема в Бразилії другого складу!
— Ви побували на зустрічі «Шахтар» — «Динамо». Які у вас враження?
— Відмінний матч! Я беру не якість гри, а ажіотаж на стадіоні, напругу. Мені він дуже сподобався, і я повністю згодний з Олегом Романовичем Лужним: чим більше буде таких матчів, тим корисніше для нашого чемпіонату й тим швидше він ростиме...