У Верховній Раді України почала діяти нова депутатська група «За відродження виробничого потенціалу України», скорочено «ВВП», координатором якої обрано заслуженого працівника промисловості України, народного депутата України Ігоря Савченка.
Світло на нову депутатську групу пролив її Координатор Ігор Савченко.
Ігор Савченко, координатор депутатської групи «За відродження виробничого потенціалу України», народний депутат України, голова підкомітету з питань парламентського контролю за дотриманням прав людини в діяльності правоохоронних органів, заяв і звернень громадян та законодавчого забезпечення і парламентського контролю за діяльністю податкової міліції Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності:
— В Україні високий рівень життя та низький рівень безробіття! Кожен громадянин задоволений життям та роботою у своїй країні! Заклик «Купуй українське!» наповнюється реальним змістом, оскільки українські товари відповідають кращим світовим стандартам. Молодь прагне здобувати освіту та робити кар’єру в Україні, а не закордоном. Саме такою наша депутатська група бачить Україну в майбутньому, і ми знаємо, як цього досягти. Так, Україні необхідні реформи, але передусім ті, які стимулюватимуть розвиток реального сектору економіки.
Та сьогодні, замість об’єднання зусиль держави на проведення ефективних економічних та соціальних реформ, ми спостерігаємо за лобіюванням приватних інтересів невеликої кількості людей. Усі уряди, які протягом останніх років змінювали один одного, вирішували проблеми недостатності надходжень до бюджету лише за рахунок зовнішніх запозичень. Це створює боргову пастку, яка фактично перекладає наші борги на майбутні покоління. Політика реформування економіки країни була непослідовною і мала швидше вимушений характер, як реакція на кризові явища в тій чи іншій галузі.
Протягом усього періоду нашої незалежності держава практично самоусунулася від інвестування у базові галузі. Результатом цього є технологічно відсталі, морально та матеріально застарілі виробничі потужності та структурні перекоси в економіці нашої країни.
Найбільш яскравим прикладом цього є стан нашого основного активу — нашої газотранспортної системи, металургійної, вугільної та хімічних галузей, від яких залежить наповнення бюджету, валютні надходження, а отже, і матеріальний добробут всього українського суспільства.
Саме турботою про розвиток реального сектору і викликана ініціатива народних депутатів створити таку проблемно-орієнтовану депутатську групу, як «За відродження виробничого потенціалу України» (скорочено «ВВП»).
«Держава повинна не лише отримувати кошти від приватизації та дивіденди від функціонування державного майна, а розвивати і модернізувати існуючі підприємства, створювати нові у галузях, що мають стратегічне значення і забезпечують економічну незалежність України, та працювати над інфраструктурою, заради майбутніх поколінь»
Олег Маліч, член депутатської групи «ВВП»; народний депутат України; голова підкомітету з питань економічної та екологічної безпеки Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони:
— Сучасний державний сектор нагадує ліс, в якому панують браконьєри, які нищать все живе та цінне, не дбаючи ні про сучасне, ні про майбутнє. Про державні підприємства ми чуємо лише в контексті приватизації. Але саме міцний та потужний державний сектор має і може гарантувати економічну стабільність базових галузей економіки, а отже, вимагає постійної уваги з боку держави. Державний сектор не повинен поступатися приватному ні рівнем технічного оснащення, ні рівнем управлінських кадрів. Це особливо важливо для підприємств сфери оборони, космічного та авіабудування, ядерної енергетики, тобто підприємств, для яких питання ефективної діяльності пов’язане з забезпеченням безпеки всієї країни.
Держава повинна не лише отримувати кошти від приватизації та дивіденди від функціонування державного майна, а розвивати і модернізувати існуючі та створювати нові підприємства.
Саме тому наша депутатська група ставить перед собою завдання — зробити державний сектор ефективним та прибутковим. Передовсім це стосується тих галузей, які мають стратегічне значення та забезпечують економічну незалежність України.
Держава повинна стати потужним інвестором та ефективним менеджером, щоб забезпечити конкурентоспроможність державного сектору. Ми не виступаємо за повернення до адміністративно-командної системи, але ми за справжній рівноправний державний сектор, за партнерство між приватним та державним сектором економіки заради стабільного та динамічного зростання виробництва.
«Місцева промисловість забезпечить зайнятість місцевого населення та наповнить споживчий ринок якісними вітчизняними товарами. Наприклад, Черкаська область має значний потенціал для відродження споживчої кооперації»
Петро Кузьменко, член депутатської групи «ВВП»; народний депутат України; заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва:
— Хоча велика промисловість є основним джерелом наповнення бюджету і ВВП країни, але основним роботодавцем є середній і малий бізнес. Саме тому необхідно сприяти перш за все розвитку тих галузей, які зосереджені в регіонах і працюють на місцевих природних ресурсах. Саме розвиток місцевої промисловості забезпечить зайнятість місцевого населення та наповнить споживчий ринок якісними вітчизняними товарами. Що я маю на увазі — це розвиток легкої промисловості, паливної енергетики, народних промислів та споживчої кооперації. Значний кадровий потенціал в малих містах дозволяє розвинути легку промисловість до такого рівня, щоб забезпечити потребу та зменшити імпорт продукції легкої промисловості, особливо секонд-хенду.
Необхідно звернути увагу на паливну продукцію з торфу, запаси якого в Україні значно перевищують запаси рідкого і газоподібного палива, а його виробництво можливе з сировини добутої на наших родовищах.
Розвиток споживчої кооперації дозволить відновити народні промисли та дозволить селянам реалізовувати товари тваринництва та городництва за значно вищими цінами, ніж зараз, коли вони змушені за безцінь здавати свою продукцію оптовим покупцям.
Кожен регіон України має свої особливості для розвитку місцевої промисловості. Діяльність нашої групи направлена на послідовне вдосконалення законодавства з врахуванням особливостей кожного регіону.
«Євро-2012 повинен забезпечити не лише престиж нашої держави, але й розвиток міст, які прийматимуть чемпіонат, та стати проектом, де в першу чергу замовлення отримують місцеві підприємці та місцеві підприємства»
Володимир Іваненко, член депутатської групи «ВВП»; народний депутат України; голова підкомітету з питань фізичної культури та спорту Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму:
Якщо держава запроваджує інфраструктурний проект, то навіть при цьому територія, де він реалізується, має отримати свої дивіденди. Як приклад, необхідно, щоб пріоритет серед учасників тендерів був у підприємств, які знаходяться на території його реалізації. Державний проект може реалізуватись за умови, що не менше 50% всіх державних коштів піде на оплату послуг місцевих підприємств.
«Держава повинна взяти під контроль спекулятивні операції, а діяльність фінансового сектору направити на обслуговування реального сектору економіки України»
Полунєєв Юрій, член депутатської групи «ВВП»; народний депутат України; секретар Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності:
— Ми досягли того рівня розвитку та усвідомлення світових тенденцій і проблем, що розуміємо — фінансовий сектор вимагає термінової реформи та повернення йому основної функції — кредитування та здійснення розрахунків у реальному секторі економіки.
Ми виступаємо за підсилення державного контролю за здійсненням спекулятивних операцій, у тому числі тих, які впливають на функціонування національної грошової одиниці. Тільки таким чином можна повернути керованість народного господарства, забезпечити сталий розвиток, наповнити бюджет реальними, а не запозиченими чи емісійними коштами, досягти зростання реального рівня життя.
«Слід констатувати, що, незважаючи на прогрес розвитку демократії у нашій країні, у рік набуття незалежності Україна була ближча до Європейського Союзу, ніж тепер, через 20 років. Через економічну відсталість ми втратили навіть надію на приєднання до ЄС»
Олег Черпіцький, член депутатської групи «ВВП»; народний депутат України; член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин:
— Як свідчить статистика, вітчизняна промисловість у 2009 р. продемонструвала один із найглибших показників падіння у світі, а скорочення реального ВВП в Україні становило 15%, що значно перевищує середній показник серед країн СНД, для порівняння в Росії — 7,9 %, у країнах Євросоюзу 5,1%.
Показник  Україна     Росія  Китай   Євросоюз-27
Темпи        85,0           92,1   108,7          94,9
реального ВВП за 2009р., %    
Обсяги промислового виробництва в Україні впали на 21,9% порівняно з попереднім роком, у Росії — вдвічі менше на 10,8 %.
Протягом останніх двох років ми спостерігаємо падіння промислового виробництва та зниження реального ВВП, що свідчить про високий ступінь вразливості та залежності національної економіки від зовнішньої економічної кон’юнктури, накопиченими макроекономічними та фінансовими диспропорціями. Порівняно з розвинутими країнами галузева структура української промисловості дуже обтяжлива виробництвом первинних сировинних ресурсів і напівфабрикатів. Водночас питома вага продукції машинобудування, яка є основою інноваційного розвитку промисловості, нижче, ніж у розвинутих країн у 2—3 рази.
Отже, основними напрямками роботи нашої депутатської групи є сприяння на законодавчому рівні відродженню та модернізації виробничого потенціалу країни, створення ефективного державного сектору та розвиток місцевої промисловості. Адже від темпів розвитку і технологічного рівня нашої економіки залежить рівень життя кожного громадянина України та інтеграція до Європейського Союзу.
Саме тому до нашої групи входять депутати комітетів з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, з питань аграрної політики та земельних відносин, з питань національної безпеки і оборони, з питань фінансів і банківської діяльності.
Усі ми маємо досвід роботи у виробничому комплексі та очолювали потужні підприємства, на яких успішно впроваджували нові технології.
Особисто я маю досвід у впровадженні нових технологій, один із проектів, які я успішно реалізував — організація безвідходного виробництва лісової та деревообробної промисловості, а саме виробництва пілетів, яке дає можливість раціональніше використовувати лісові ресурси.
«Держава повинна вкладати інвестиції в інноваційні та перспективні довгострокові проекти сфери виробництва»
Валерій Гацько, член депутатської групи «ВВП»; народний депутат України; голова підкомітету з питань промислової політики Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва:
— Для побудови ефективного виробничого сектору необхідно залучати значні інвестиції як державні, так і вітчизняних та закордонних інвесторів. Але на сьогоднішній день ми маємо ситуацію, коли мільярди державних коштів витрачаються на різні проекти, які не дають економічного ефекту. Кошти вітчизняних та закордонних інвесторів переважно йдуть у високоприбуткові та швидкоокупні сегменти. Вони практично відсутні у сфері виробництва товарів з високим вмістом доданої вартості, а також інноваційних та перспективних довгострокових проектів в Україні.
Ми позитивно оцінюємо нещодавній державний візит Президента України до Китаю. Прогнозується, що об’єм прямих інвестицій КНР в економіку інших країн в 2010 році складе більше ніж 100 млрд. дол. США. В 2009 році, в період світової фінансової кризи, цей показник становив 56,5 млрд. дол. США. Навіть половина цієї суми, вкладена в економіку України, допомогла б вирішити багато проблем, які накопилися протягом 19 років незалежності України.
«Досягнення високого рівня життя завжди ототожнюється із досягненням європейських стандартів. Лише забезпечивши щорічне зростання ВВП не нижче 6—7%, Україна матиме реальну перспективу членства в ЄС»
Микола Трайдук, член депутатської групи «ВВП»; народний депутат України; голова підкомітету з питань місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування:
— За оцінками міжнародних експертів, ВВП Китаю в 2010 році зросте на 9,5%, наш лише на 4%. Усі ми знаємо, що саме ВВП є індикатором розвитку економіки кожної країни та підвищення добробуту громадян.
Тому депутати, які входять до нашої групи, розуміють важливість не лише використати досвід цієї країни, але й розвивати співробітництво та кооперацію. Вважаємо, що саме цей візит може стати початком активної співпраці наших країн та дозволить Україні максимально швидко відродити свій виробничий потенціал.
До депутатської групи «За відродження виробничого потенціалу України» увійшли депутати, які переконані, що основа добробуту нації, громадянина і держави — потужний та самодостатній реальний сектор економіки. Нагадаю відомі слова Олександра Сергійовича Пушкіна з Євгенія Онєгіна, який вже в ті часи розумів, що саме робить націю багатою та процвітаючою:
«Как государство богатеет,
И чем живет, и почему
Не нужно золота ему,
Когда простой продукт имеет».
Наша депутатська група відкрита до співпраці з народними депутатами різних партій та блоків, з представниками на місцях, які розуміють, що тільки потужний високотехнологічний реальний сектор економіки може забезпечити сталий соціально-економічний розвиток держави, розбудову демократичних інституцій, гарантувати державну незалежність та територіальну цілісність України.