А американці хочуть оцінити загрози, які можуть виникнути під час виборчої кампанії в Україні

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок зустрівся з представниками Національного демократичного інституту міжнародних відносин (США) в Україні (на знімку). Метою свого перебування учасники зустрічі назвали бажання ознайомитися з виборчим процесом, який відбувається в Україні, та оцінити виборче середовище, зокрема потенційні загрози, які можуть виникнути під час кампанії. Про це «Голосу України» повідомила прес-служба парламенту.
Голова Верховної Ради України позитивно оцінив роботу інституту, який має 20-річну історію. При цьому він зазначив, що бачення демократичних процесів в Україні з боку цієї політичної інституції має для нас велике значення через те, що НДІ «перебуває над процесом, а не в процесі». «Перебуваючи у процесі, часто-густо ми буваємо ангажованими, а відтак необ’єктивними, — сказав він. — Ми завжди готові до діалогу з вами, особливо в тих питаннях, в яких ви допомагаєте забезпечити демократичне становлення України».
В. Литвин підкреслив, що «бачить гарне майбутнє України, вибудоване на демократичних засадах і верховенстві права». «Ми повинні мати розвинені громадянські інститути в Україні. Наше завдання — розвиватись у правильному демократичному напрямку», — заявив він.
Керівник парламенту також наголосив, що країні потрібні чесні вибори. За його словами, не поділяючи всі ті зміни, які були внесені у закон про місцеві вибори, він «погодився на них заради пошуку компромісу». При цьому він підкреслив, що «не хоче такої демократії для України, коли купують партію, беруть гроші в олігархів і водночас говорять про демократію».
Висловлюючись проти пропорційної системи виборів на місцевому рівні, В. Литвин заявив, що «дуже не хотів би, щоб, користуючись сезонними рейтингами, до місцевих органів влади були обрані люди, які не вирішують територіальних проблем». «Повинні бути люди, які працюють, які є лідерами громадської думки, лідерами більшості людей», — сказав він.
Голова Верховної Ради України прогнозує непросту ситуацію після виборів, «коли переможці будуть прагнути закріпити перемогу, а переможені — прагнути реваншу». Головне, на його переконання, — забезпечити дотримання законодавства. В. Литвин нагадав, що надіслав запрошення направити міжнародних спостерігачів на вибори, які відбудуться у жовтні поточного року.
Однією з проблем для країни керівник парламенту назвав віднайдення компромісу в українському політикумі щодо виборчої системи. У Виборчому кодексі, на його думку, «необхідно зафіксувати, що протягом десяти років до законів про вибори не вноситимуться будь-які зміни».
В. Литвин також висловився проти квотного представництва у виборчих комісіях, аж до ЦВК. «У комісіях повинні бути неангажовані люди, які за відповідну платню виконуватимуть цю роботу. Краще, щоб це були активісти», — додав він.
Відповідаючи на запитання щодо прав опозиції в Україні, керівник парламенту висловив переконання, що «незважаючи на нові конституційні реалії, необхідно зберегти можливості для діяльності опозиції, зберегти їх на законодавчому рівні». При цьому він підкреслив, що «штаб опозиції знаходиться саме у Верховній Раді України», пояснивши, що в парламенті проводяться засідання опозиційного уряду та опозиційних політичних сил.
В. Литвин висловився «за політичну конкуренцію, але проти політичної війни». «Це неправильно, що опозиція не визнає рішення Конституційного Суду. Можливо, не все подобається, але згідно з верховенством права рішення Конституційного Суду не підлягають обговоренню. Є своє політичне, особисте ставлення, але є й реалії, з якими потрібно рахуватися», — зазначив він.
Голова Верховної Ради України вважає, що «треба закріпити демократичні стандарти в країні». При цьому він висловився за активну присутність громадських організацій на виборах і в цьому контексті запевнив гостей, що підтримуватиме будь-які ініціативи в цьому напрямку.
Довідка. НДІ є неприбутковою, позапартійною організацією з центром у Вашингтоні, одним із напрямків діяльності якої є пропагування та сприяння розвиткові демократії у всьому світі, спрямування та зміцнення політичної партії як базової інституції сучасної демократії.