Іноземні фахівці вважають позитивним те, що судова реформа в Україні зрушила з мертвої точки. Таку думку експерти Європейського Союзу та Комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) висловили під час зустрічі з головою Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Сергієм Ківаловим (на знімку). Зарубіжну делегацію, зокрема, представляли Джеймс Гамільтон — заступник члена Венеціанської комісії, Стефан Гасс — експерт Ради Європи, Шнутц Дурр — з секретаріату Венеціанської комісії та інші. Вони висловили надію на подальшу співпрацю з парламентським комітетом у вирішенні актуальних законодавчих питань у цій сфері.

Підтримав ідею подальшої співпраці із структурами європейського співтовариства щодо вдосконалення українського законодавства про судоустрій і статус суддів і голова комітету Сергій Ківалов. Він зокрема підкреслив, що було б дуже корисно почути думку Венеціанської комісії з приводу вже прийнятого Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Голова комітету вважає, що «відшліфовувати» чинний закон набагато простіше і ефективніше, ніж виписати одразу ідеальні положення без практики застосування. Крім того, Сергій Ківалов зазначив, що враховуючи жорсткий характер Основного Закону України, низку висновків і рекомендацій щодо вдосконалення законодавства про судоустрій і статус суддів можна буде реалізувати лише після внесення змін до Конституції. Це стосується положень про обмеження недоторканності суддів, усунення парламенту і Президента України від процесу призначення суддів і припинення їхніх повноважень, про зміну принципів і порядку формування Вищої ради юстиції тощо.

Торкаючись питання щодо Верховного Суду України, Сергій Ківалов зауважив, що кількість суддів ВС зменшується до 20 — по 5 суддів від кожної спеціалізованої юрисдикції (цивільної, кримінальної, господарської, адміністративної) — еволюційним шляхом. «Сьогодні їх близько 90. Але кожному з цих заслужених суддів дали можливість продовжити службу державі і народові в тій сфері, яку він обере. Немає необхідності перебудовуватися, можна перейти до вищого суду і продовжити свою роботу в звичній касаційній інстанції і своїй рідній спеціалізації, можна залишитися працювати у Верховному Суді, можна піти у відставку», — наголосив Сергій Ківалов.

Вл. інф.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.