Львівська область

Перший в Україні храм Пам’яті після оновлення відкрили в селі Кути Буського району. За австрійським досвідом відновлення пам’яток архітектури старовинну церкву зробили привабливою для туристів. Гості зможуть не тільки побувати на богослужіннях, а й ознайомитися з інформацією про відомих вихідців із села, дізнатися про звичаї та традиції краю.

Дерев’яний храм архангела Михаїла, унікальна пам’ятка сакральної архітектури України, збудований в 1697 році сільським теслею Григорієм Сасовським. Зовнішній вигляд церкви, яка до 2010 року була закритою, кілька разів змінювали.

Студенти Університету банківської справи НБУ в рамках акції «Аукціон надій» за два роки назбирали для відновлення церкви майже 250 тисяч гривень. Вони колядували під час Різдва на підприємствах та в банках Львова, на сесіях міської та обласної рад. Найбільше коштів виручили під час благодійних аукціонів.

За студентські кошти перекрили дах, встановили систему пожежогасіння, стенди для музею пам’яті. Найближчим часом церкві повернуть відновлений іконостас, який зберігається у сховищах Олеського замку.

Після відновлення під’їзних доріг пам’ятку архітектури візьмуть під опіку ЮНЕСКО і включать до туристичного маршруту «Золота підкова».

За роки незалежності в країні втрачено майже 200 дерев’яних церков. Якби не студентська акція, храм, який 50 років стояв закритий, перестав би існувати. Відновив церкву майстер Іван Кіф’як, який погодився ще безплатно відбудувати старовинну дзвіницю.

Студенти настільки перейнялися старовиною, що збираються ще не раз приїжджати в Кути на толоки, брати шлюби у відновленій церкві.

На знімку: дерев’яна церква у селі Кути Буського району Львівської області.
Фото Університету банківської справи НБУ.