Близько 200 студентів Таврійського національного університету в Сімферополі пройшлися маршем від свого вузу до будинку Міністерства освіти Криму, протестуючи проти постанови Кабінету Міністрів України, якою запроваджується оплата за прогули, перескладання й надання низки додаткових послуг.

«Приводом для обурення сімферопольських учнів стало те, що постановою Кабміну України визначено плату за додаткові консультації викладачів і переекзаменування, використання матеріальної бази вузів», — сказали організатори маршу. За їхніми словами, вартість відпрацьовування одного пропущеного заняття в університеті варіюватиметься від 37 до 54 гривень. Марш пройшов під гаслом: «Учитися, учитися, ще раз учитися! Безплатно, безплатно, ще раз безплатно!»

Перший проректор Таврійського національного університету Олена Чуян розповіла журналістам, що університет планує ввести лише дві платні послуги для студентів з переліку, що міститься у постанові Кабміну. Такими послугами будуть перескладання лабораторних робіт, пропущених з неповажної причини, а також повторне вивчення навчального курсу. Проректор пояснила, що студент, який пропустив 30% занять і не склав іспит із трьох разів, має бути відрахований. Однак із затвердженням постанови він отримає змогу знову вивчити предмет, але за гроші. Проте послуга не є обов’язковою, і студента не примушуватимуть за щось платити. Перший проректор наголосила, що перескладання самих іспитів, «як були, так і залишаються безплатними».

На знімку: учасник маршу в Сімферополі.