Горлівський хімічний завод отримає кошти для проектування установки з переробки залишків мононітрохлорбензолу, які зберігаються на підприємстві й становлять загрозу довкіллю. Про це повідомив перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Сергій Дергунов. Проектування заплановане на наступний рік, проте найбільшою проблемою залишається технологія переробки. «Я там був, розповіді про витікання мононітрохлорбензолу необгрунтовані, — запевнив чиновник. — Нині ми вийшли на передпроектну стадію. Уже зрозумілі механізм та установка, яка повинна бути спроектована».
Завод давно припинив активну діяльність і перебуває в стадії банкрутства. Заборгованість із зарплати колективу становить майже шість мільйонів гривень. За словами першого заступника голови облдержадміністрації, погасити борг можна шляхом продажу майна підприємства. Крім того, Мінпромполітики, якому підпорядковується завод, має виділити кошти на ліквідацію залишків тротилу у вентиляційній системі. Третім джерелом небезпеки є залишки пестицидів.
Ще однією техногенною проблемою є процес своєчасної перевірки та тестування джерел радіації, які використовуються у приладах обліку на шахтах області. Всього на Донеччині — 333 такі прилади. «Аварійних ситуацій на території нашої області не було, але є факти несвоєчасного обслуговування таких елементів». Сергій Дергунов зазначив, що вніс пропозицію на засіданні державної комісії з техногенної екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, щоб фінансування всіх ремонтних та тестових робіт на державних вуглевидобувних підприємствах проходило в державному бюджеті окремим рядком.