Головний радник голови правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Турянський приїхав до Луганська розібратися з боргами. Луганщина заборгувала «Нафтогазу» за природний газ більш як 400 мільйонів гривень. 
Найбільшими неплатниками є сім підприємств, що забезпечують теплом Алчевськ, Луганськ, Антрацит, Брянку, Лисичанськ, Рубіжне та Стаханов. Керівники області називають кілька причин складної ситуації на підприємствах теплоенергетики свого регіону. Передусім це хаотична децентралізація системи теплозабезпечення у низці міст і районів в 2005—2009 роках. Майже 70 відсотків населення цих регіонів установили автономне опалення, у результаті чого система централізованого опалення виявилася розбалансованою. 
За словами першого заступника голови Луганської облдержадміністрації Едуарда Лозовського, обласний бюджет в 2010 році виділив 18 мільйонів гривень на завершення децентралізації системи опалення в регіонах, ще 5 мільйонів гривень виділено на кредитування жителів, які можуть за свій рахунок перейти на автономне опалення. Водночас підприємства, що продовжують забезпечувати централізоване теплозабезпечення, зіштовхнулися із проблемою тарифів на тепло. Вони не покривають видатки на надання цієї послуги. Як запевнив Едуард Лозовський, на деяких підприємствах чинні тарифи навіть нижчі за ціну їх газової складової.
Крім того, стан тепломереж досяг критичної точки, у результаті чого втрати становлять 50—60 відсотків. Не приховує перший заступник керівника області й існування проблеми в управлінні підприємствами теплоенергетики, розподілі їхніх ресурсів.
Спеціальна робоча група, яка покликана виробити комплекс дійових заходів для зміни ситуації, розглянула різні варіанти розв’язання проблеми тарифної різниці, а також роботи у разі передачі системи теплозабезпечення з комунальної власності в державну. Зійшлися на думці, що справи можна поліпшити за рахунок залучення інвесторів на економічно активні підприємства.