Кіровоградська спеціалізована інспекція за ініціативи свого керівника Віктора Іванова затвердила кодекс поведінки безпритульних в обласному центрі. Згідно з документом, таким особам забороняється нецензурно лаятися, палити в громадських місцях, ночувати на сходових клітинах під’їздів, дахах будинків та у підвальних приміщеннях, спалювати сміття, кидати недопалки, ганчір’я та інший непотріб на вулицях, площах, у парках, захаращувати територію.
Окрім того, кіровоградським безхатченкам не дозволяється засмічувати та засипати водоймища і джерела, влаштовувати на них загати, рвати квіти, ламати дерева, руйнувати мурашники, виловлювати та знищувати птахів і тварин, добувати з міських дерев сік та смолу.
Безпритульні особи не мають також права гучно співати та кричати у нічний час (з 22-ї години до восьмої ранку), лузати насіння на вулицях, у парках, скверах та відправляти природні потреби в неустановлених для цього місцях.
Є в міських безхатченків і обов’язки. Вони мусять періодично проходити медичний огляд.
Для того, щоб виконати хоча б частину того, що вимагає вищезазначений кодекс, особам, які з різних причин не мають житла, треба все-таки десь жити. Тому близько тридцяти кіровоградських безпритульних на своїх зборах під керівництвом невгамовного начальника міської спецінспекції (Віктор Іванов для наведення санітарного порядку в місті постійно ініціює різноманітні, в тому числі не зовсім традиційні, заходи) звернулися з відкритим листом до голови облдержадміністрації Сергія Ларіна, начальника УМВС в області Віктора Пащенка та Кіровоградського міського голови Володимира Пузакова. Вони просять обласних та міського посадовців створити в Кіровограді нічний притулок, де кожен безпритульний «мав би змогу сховатися від несприятливих погодних умов, отримати порцію їжі, прийняти душ та відпочити у нічний час, а за потреби обстежитися та отримати медичну допомогу».
Кіровоградська область.