Учора відбулося позачергове засідання Кабінету Міністрів. На початку зібрання Прем’єр-міністр Микола Азаров висловив сподівання, що підписання нової угоди представниками парламентської коаліції «створить надійну основу для реалізації в парламенті програми Президента». «Ми розраховуємо на відповідальну і оперативну роботу Верховної Ради, яка розглядатиме законопроекти, необхідні для конституційної організації державної влади, як невідкладні», — сказав М. Азаров.

Уряд, як повідомив прем’єр, підготував зміни до держбюджету на 2010 рік, які дозволять розпочати перший етап реалізації національних проектів — розробку техніко-економічних обгрунтувань. За словами М. Азарова, ці зміни, зокрема, передбачають спрямування коштів на забезпечення діяльності Державного агентства з управління національними проектами. «Національні проекти мають стати точками росту економіки та покращення стандартів якості життя громадян», — зазначив Прем’єр-міністр. Окрім того, уряд має намір внести зміни до Закону «Про здійснення державних закупівель». Урядовці зазначали, що, на жаль, практика застосування цього закону виявила низку проблем у сфері державних закупівель. Тож запропоновані положення спрямовані на «розблокування» цих проблем та забезпечення належних умов для здійснення державних закупівель, наголосив М. Азаров.

Ще однією темою засідання уряду була підтримка вітчизняного сільгоспвиробника. Кабмін запропонував запровадити стимули для збільшення валового виробництва сільгосппродукції і вирішив надати сільгоспвиробникам 60 мільйонів гривень дотацій на вирощування цукрових буряків та льону-довгунця. Уряд також розглянув питання відшкодування сільгоспвиробникам частини вартості будівель та реконструкції ферм і тваринницьких комплексів, заслухав проект програми розвитку аграрного сектору на 2011 рік.

Кабмін уже працює над реалізацією рішення Конституційного Суду про повернення до Конституції зразка 1996 року. Міністр юстиції Олександр Лавринович на прес-конференції повідомив, що уряд вже схвалив нову редакцію Закону «Про Кабінет Міністрів України», який одразу буде спрямовано на розгляд парламенту. За словами міністра, уряд також підтримав пропозиції Мін’юсту щодо змін до 32 законів, які передбачають перерозподіл повноважень між Кабміном, парламентом і Президентом. «Таким чином, зроблено перший крок на виконання рішення Конституційного Суду, — сказав О. Лавринович. — Президент визначає кандидатуру Прем’єр-міністра, яку подає на погодження парламенту, і в разі, якщо парламент більшістю від конституційного складу підтримає цю кандидатуру, то Президент призначає прем’єра», — сказав О. Лавринович. Згідно з новою редакцією закону, за поданням Прем’єр-міністра призначатимуться склад уряду і керівники центральних органів виконавчої влади.

Віце-прем’єр-міністри Віктор Слаута і Володимир Сівкович (зліва направо на передньому плані) на засіданні уряду.