і привести їх у відповідність до Конституції редакції 1996 року. Ключові серед них — закони про Кабінет Міністрів та про Регламент Верховної Ради.
Рішення, ухвалене Конституційним Судом, може істотно позначитися на роботі парламенту. Принаймні вчора на погоджувальній раді Володимир Литвин повідомив, що за період з 2004 року в стінах законодавчого органу ухвалено близько шестисот документів.
Враховуючи, що Конституційний Суд постановив привести чинне законодавство у відповідність до Основного Закону редакції 1996 року, народним депутатам належить відкоригувати майже 40 законів. Ключовими серед них керівник парламенту назвав закони про Кабмін та про Регламент Верховної Ради. Водночас Володимир Литвин звернувся до своїх колег із проханням дотримуватися саме положення про те, що змінювати треба не лише ті моменти, які дисонують із текстом «нової» Конституції. Для того, щоб ця робота була системною, у Верховній Раді пропонується створити тимчасову спеціальну комісію під керівництвом Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка у складі дев’яти депутатів. Саме вони опрацьовуватимуть пропозиції, які протягом місяця надходитимуть від профільних комітетів.
Та чи нададуть у цю комісію своїх представників опозиційні фракції — запитання. Принаймні один із керівників БЮТ Андрій Кожем’якін наголосив, що його політична сила рішення Конституційного Суду вважає таким, що лежить поза законним полем. За словами народного депутата, згідно з цим рішенням слід викинути шість років із життя країни. А це — нереально. Щоб обговорити ситуацію, БЮТ пропонує провести спеціальне засідання Верховної Ради, на яке запросити Президента, керівництво уряду, Голову Конституційного Суду, а також представників Венеціанської комісії. Утім, за словами В. Литвина, таке засідання можна провести тільки після того, як парламентарії більшістю голосів внесуть це питання в порядок денний сесії. Зробити це парламентська меншість зможе у середу. 
Можна припустити, що на парламентаріїв чекає непростий тиждень. Усього вони планують розглянути понад сімдесят документів. Із них шість визначено Президентом як невідкладні, а 23 законопроекти — урядові. На вівторок заплановано 23 законопроекти, серед яких п’ять — про ратифікацію міжнародних угод. У середу, за готовності, зможуть розглянути документи від опозиції, які стосуються проблем енергетичної безпеки, стабілізації цін на продукти та посилення гарантій свободи слова. Цього дня по обіді в сесійній залі відбудуться парламентські слухання «Стратегія гуманітарної політики сучасної України». На четвер у порядку денному, окрім розгляду у першому читанні проекту Податкового кодексу, є ще 29 питань. Зокрема: зміни до закону про цінні папери та фондовий ринок, які стосуються створення умов для уникнення технічних дефолтів, проект закону про ломбарди і ломбардну діяльність. Цього дня також обиратимуть та звільнятимуть суддів. У порядку денному п’ятниці — година запитань до уряду. Спочатку фракція БЮТ планувала запросити на трибуну віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка. Однак, з огляду на рішення Конституційного Суду, наміри змінилися. Тепер мають заслухати звіт міністра юстиції Олександра Лавриновича.