Потрібні «єдині, зважені підходи до того, що відбулося». Таку думку висловив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час зустрічі з Президентом Віктором Януковичем, у якій також взяли участь Прем’єр-міністр Микола Азаров і міністр юстиції Олександр Лавринович. Головна тема зустрічі — гармонізація законодавства, прийнятого за останні п’ять років у зв’язку з рішенням Конституційного Суду щодо скасування політичної реформи 2004 року.

На думку глави парламенту, нагальним є внесення змін у щонайменше 40 законів, хоча за цей період на базі Конституції, яка набрала чинності 2006 року, було прийнято близько 700 законів. «Треба вирішити два ключові питання: зміни до закону про Кабінет Міністрів та те, що стосується змін до Регламенту Верховної Ради», — підкреслив Володимир Литвин. Він наголосив, що повністю підтримує позицію Президента. «Нам треба утримати той конструктив, який був між інститутами влади, з огляду на те, що мотивація у Верховної Ради зникає, і нам не можна допустити, щоб парламент зірвався на популізм. Особливо з тих міркувань, що лишився місяць до місцевих виборів», — зауважив Голова Верховної Ради.

У свою чергу Президент Віктор Янукович наголосив, що «нам треба узгодити наші подальші спільні дії для виконання рішення Конституційного Суду». Глава держави підкреслив, що потрібно «найближчим часом гармонізувати законодавство згідно з рішенням Конституційного Суду». Водночас він висловив упевненість, що головним принципом була і залишається конструктивна співпраця між Президентом, Верховною Радою і урядом. «Ми цей принцип порушувати не будемо, — зауважив Віктор Янукович і додав: — Усе, що вдалося побудувати, треба зберегти».

Президент висловив думку, що треба сформувати чіткий план роботи й уникнути будь-якого ажіотажу. «Хоча Конституція набрала чинності з першого жовтня, але я не збираюся робити ніякої революції. Навпаки, я хочу заспокоїти всіх і суспільство. Влада працюватиме у законодавчому полі», — така позиція Віктора Януковича. Водночас глава держави запевнив, що готовий працювати з парламентом і урядом стільки, скільки потрібно для виконання рішення Конституційного Суду.

Варто звернути увагу і на те, що після закінчення зустрічі під час відповідей на запитання Голова Верховної Ради зауважив, що закони зворотної сили не мають. А тому «Верховна Рада працює п’ять років, так як і обиралася на п’ять років. Президент також працює, виходячи із тих засад, що проголошувала попередня Конституція, — початок президентської каденції після складання присяги», — підкреслив Володимир Литвин.

У свою чергу міністр юстиції Олександр Лавринович додав, «що всі, хто обирався або призначався на момент дії тих норм, які були чинними до зміни, після рішення Конституційного Суду не змінюються».

Отож, попри наполягання опозиції про проведення дострокових парламентських і президентських виборів, найближчим часом не варто навіть очікувати кадрових змін у Кабінеті Міністрів. Понад те, не буде навіть оптимізації урядового складу відповідно до Основного Закону 1996 року. Тим більше що глава держави уже пообіцяв ініціювати низку конституційних змін, зокрема щодо розширення прав місцевого самоврядування, але не можна виключати й інших. Отож революції не буде, усе поки що залишається так, як є. Заради стабільності. І заради реформ, у тому числі непопулярних.