Днями у селі Підзахаричі гірського Путильського району Чернівецької області відбувся 10-й ювілейний фольклорно-етнографічний гуцульський фестиваль «Захарецький Гарчик». Вже традиційними елементами свята стали ярмарок екологічно чистої продукції місцевих виробників, огляд туристичних пропозицій краю, конкурси, забави, дегустація традиційних гуцульських страв та напоїв. На імпровізований сцені просто неба виступили професійні та аматорські колективи.
Розпочалося свято із символічного танцю опришків — аркана — та параду вишиванок. Цікавинкою зібрання стали майстер-класи декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва. Тут зібралися художники, різьбярі, вишивальниці мало не зі всієї Чернівецької області.
— Зважаючи на те, що сусіднє село Хорови загинуло від зсувів, ми запитали в людей, чи не образить їх влаштоване нами свято. Та вони з розумінням поставилися до нашого починання, ще й допомогли нам з організацією фестивалю, — розповіла господар свята Фрозина Томюк.
Головною метою заходу організатори називають відродження і розвиток гуцульської культури, зеленого туризму та можливість для обдарованої молоді виявити свої здібності. Фінансову підтримку на себе взяла Чернівецька облдержадміністрація та Німецьке технічне бюро. Напередодні у Підзахаричах пройшла конференція за участі іноземних гостей з Румунії, Молдови, Німеччини, на якій обговорили питання розвитку села. На жаль, поки що є небагато інвесторів, готових вкласти кошти у розвиток туризму. Іноземців цікавить насамперед народне мистецтво та екологічно чиста їжа.
Так, майстриня з села Чорногузи Галина Сухарева виготовляє ляльок-політиків:
— Спочатку робила тільки обереги. Потім виникла ідея створити ляльок-політиків. У моїй колекції є всі провідні політики. В середньому одна робота коштує дві тисячі гривень. Здебільшого їх купують у Києві.
Ганна Вережак з села Яблуниця займається вишивкою вже багато років. Жінка навіть видала посібник з цього мистецтва. Її роботи представляють Буковину на виставках у Канаді та Італії. Ці та інші роботи можна було побачити і придбати на фестивалі. А головне — познайомитися з тими, хто їх створює і береже тим самим традиції народного мистецтва.
На знімку: той самий захарецький гарчик.
Фото автора.