Інакше чергові вибори до парламенту відбудуться у березні 2012 року — на півроку раніше
На цьому Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголосив учора під час брифінгу. Він назвав ідею опозиції провести спеціальне засідання Верховної Ради для обговорення рішення, ухваленого Конституційним Судом, розумною. Однак поділився, що не побачив підтримки цієї пропозиції серед народних депутатів. Голова парламенту запропонував як альтернативу провести зібрання з керівниками депутатських фракцій, груп і комітетів, а також Президентом та представниками уряду. Однак важливо, щоб до того часу вляглися всі пристрасті й обговорення проходило в конструктивному руслі.
Коментуючи учорашній підпис угоди про створення парламентської більшості, В. Литвин зокрема сказав: «Це бажання депутатів і фракцій продовжити нести надзвичайно складну відповідальність за організацію роботи Верховної Ради і тих рішень, які прийматимуться спільно з Кабміном».
В. Литвин нагадав 2002 рік, коли створювати коаліцію також не було необхідності, але формальну більшість було створено й відповідну угоду підписано. Нині потребу підписати таку угоду В. Литвин аргументував так: «Це варто зробити, щоб не почався броунівський рух». Мовляв, відтепер парламентарії можуть створювати депутатські групи у складі 14 представників. Отож важливо, аби Верховна Рада не стала розмитою».
В. Литвин поінформував, що вже вчора в складі парламенту було 28 позафракційних депутатів, які вийшли з БЮТ, і додав: «Ще не вечір». Водночас керівник парламенту припустив, що певні депутатські групи можуть поповнити лави коаліції.
Глава парламенту також висловив своє бачення з приводу того, коли мають відбуватися наступні вибори до Верховної Ради, в місцеві органи влади та обрання глави держави. «Закон не може мати зворотної сили, — наголосив він. — Але водночас ми зіштовхуємося з чітким конституційним приписом». Тож, на думку Голови Верховної Ради, якщо зараз нічого не змінювати, то йтиметься про переобрання парламенту в березні 2012 року, а це на півроку зменшує його повноваження. Так само може бути скорочено і термін повноважень Президента, і вже зовсім незрозуміло, скільки обійматимуть посади керівники місцевих рад.
Тому Володимир Литвин пропонує прийняти проект закону про термін повноважень, приміром, Верховної Ради, і направити його в Конституційний Суд. У документі можна буде зафіксувати, що парламентські вибори відбуватимуться, скажімо, в останній тиждень вересня, п’ятого року повноважень Верховної Ради. Те ж саме, але з наступних виборів, зафіксувати і для Президента, а також наступних виборів — для представників місцевої влади. В. Литвин підкреслив, що це виключно його особисте бачення і за ним наступні вибори глави держави мають відбутися у лютому 2016 року. Якщо ж піти шляхом внесення системних змін до Конституції, то над врегулюванням цих питань доведеться працювати дуже довго, — наголосив В. Литвин.