Уперше у вітчизняній практиці лабораторні зразки олії із насіння кавунів і динь одержано в Інституті південного овочівництва і баштанництва Української академії аграрних наук (Гола Пристань). Олія із насіння баштанних культур має гепато-
протекторний, протизапальний, антисклеротичний, противиразковий ефекти, нормалізує діяльність передміхурової залози, зупиняє розвиток жовчної хвороби, стимулює функцію печінки тощо.
— Після остаточних клінічних висновків наш науково-виробничий заклад готовий перейти до промислового виготовлення цілющої олії, — зауважує директор інституту кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лимар. — Щороку із наявної у районі сировини ми можемо виготовляти її майже 640 тонн. Витрати на придбання і введення в експлуатацію олійниці, а також лінії розливу і пакування продукції окупляться за рік.
Маркетингові дослідження, проведені в інституті, підтверджують, що світовий попит на олію із кавуна, дині та гарбуза зростає, а перспективними цільовими ринками продукції є Німеччина, США і Японія.
 
Херсонська область.