При Раді регіонів пропонують створити експертну робочу групу з питань розвитку місцевого самоврядування
Відповідність українського законодавства Європейській хартії місцевого самоврядування обговорювали на вчорашніх комітетських слуханнях у Верховній Раді. Захід організували парламентський Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Програма Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні», а також Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню. Участь у ньому взяли народні депутати, представники адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, міжнародних організацій, науковці тощо.
Відкриваючи засідання, голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко з жалем констатував: протягом 20 років Україна не має моделі державного управління. Свого часу ми отримали одну з найкращих Конституцій, однак жили найгірше, зауважив він. «Так сталося, зокрема, тому що Основний Закон не виконувався у повному обсязі, а подекуди навіть порушувався. І, передусім, «верхами», а народ повторював», — зазначив народний обранець.
За словами О. Омельченка, нині органи місцевого самоврядування страждають разом із народом, бо їхні права обмежені. На думку голови комітету, щоб змінити життя самоврядних органів на краще, потрібно, зокрема, ліквідувати райдержадміністрації. 
Крім того, переконаний голова комітету, потрібно вирішити земельне та фінансове питання. Адже нині місцева влада має як власні, так і делеговані повноваження, але гроші на їхню реалізацію відсутні. Загалом депутат переконаний, що нова економічно заможна і сильна Україна неможлива без демократичного суспільства. А централізована влада не може забезпечити свободу і сильну економіку.
Водночас міжнародні експерти вважають: не реалізуються вимоги Європейської хартії. На їхню думку, ситуація могла б бути іншою, якби українське законодавство передбачало право районних і обласних рад утворювати власні виконавчі органи. Крім того, міжнародні експерти переконані, що повноваження місцевої влади обмежуються нормативними документами Кабінету Міністрів та галузевих міністерств і відомств. Утім, позбавити уряд таких повноважень не можна, бо може виникнути суперечливе тлумачення законодавства.
За результатами комітетських слухань було ухвалено рекомендації. У них, зокрема, міститься пропозиція до Президента — при Раді регіонів створити експертну робочу групу з питань розвитку місцевого самоврядування. А при профільному парламентському комітеті — постійно діючу робочу групу з питань впровадження Європейської хартії місцевого самоврядування.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Голова підкомітету з питань державного будівництва Василь Демчишен, голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко,заступник голови комітету Юрій Ключковський.
Керівник Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» В’ячеслав Толкованов, представник Генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва в Україні Аке Петерсен, голова Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Сергій Маліков.