Під час сьомої ялтинської щорічної зустрічі «Україна та світ: переосмислення перспектив» Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів низку зустрічей з європейськими політиками, повідомляє прес-служба парламенту. Під час зустрічі з Європейським комісаром з питань розширення та політики добросусідства Штефаном Фюле обговорювалися питання євроінтеграційних перспектив України та завдання, які має виконати наша країна на цьому шляху. За словами Ш. Фюле, «рішення почати запроваджувати пакет реформ, які наближують Євросоюз та Україну, є сміливими та правильними». Сторони також обговорили питання приведення українського законодавства до європейських стандартів, що, на їх спільну думку, є складовою частиною плану дій, спрямованих на просування України до ЄС.
Під час зустрічі з міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом В. Литвин високо оцінив підтримку Швецією євроінтеграційних прагнень України, наголосивши на важливій ініціативі цієї держави — Східному партнерстві, яка доповнює рух України до Євросоюзу. При цьому В. Литвин і К. Більдт підкреслили важливість програми, спрямованої на підвищення енергоефективності та збереження довкілля в Україні, яка реалізується у рамках політики Східного партнерства.
Сторони проаналізували стан переговорів України та ЄС щодо підписання угод про асоціацію та створення зони вільної торгівлі, а також перебіг діалогу стосовно запровадження для українських громадян безвізового режиму з країнами—членами ЄС. 
Головною темою розмови глави українського парламенту з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським стала підготовка до проведення Третього засідання Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму та Сенату Республіки Польща і Сейму Литовської Республіки, яке відбудеться 7—8 жовтня цього року у Вільнюсі. Сторони підкреслили важливість цього заходу, особливо з урахуванням того, що ключовим питанням, яке розглядатимуть учасники асамблеї, стане енергетична безпека.
Оцінюючи підсумки цих зустрічей, В. Литвин підкреслив їх надзвичайну важливість, оскільки, за його словами, «це був об’ємний підхід не лише з позиції дня сьогоднішнього, а виходячи з того, яким буде світ у майбутньому».
«Усі говорять про те, що Україна має всі підстави і всі шанси стати членом європейської спільноти за однієї умови: якщо вона буде працювати і виконувати величезну домашню роботу, — зазначив він. — На моє переконання, Європа — це не стільки географічний, скільки цивілізаційний вимір». 
Відповідаючи на запитання журналістів про наявність у Європи єдиної стратегії щодо України, В. Литвин зауважив: «Спочатку у нас має бути єдина європейська стратегія, тоді, я думаю, нас краще зрозуміє європейське співтовариство». «А оскільки ми у процесі політичного внутрішнього протистояння діємо за принципом взаємознищення, то часто-густо від нас намагаються триматися подалі», — підкреслив він і додав, що на наші заклики активніше сприяти просуванню України до Європи європейці відповідають: українці «навчилися красиво формулювати свою позицію, але тепер під неї потрібно підвести практичний фундамент, тоді можна говорити про конкретні речі».