У п’ятницю — того дня, коли Конституційний Суд України оприлюднив своє рішення щодо неконституційності реформи 2004 року, Президент Віктор Янукович звернувся до українського народу.
Гарант одразу зазначив: країна повернулася до Основного Закону, за яким жила з 96-го року. Цю Конституцію, нагадав глава держави, Європа та світ визнали як одну з найкращих.
«Рішення Конституційного Суду не є несподіваним для народу. Україна і суспільство стомилися від життя в тих умовах, які продиктували нам зміни до Конституції, здійснені 2004 року. Бо ці зміни, що вносилися поспіхом, на догоду політичному моменту, були причинами суцільних конфліктів у владі, — наголосив Президент. — І як результат — падіння економіки і бідність людей, значне послаблення позицій нашої країни на міжнародній арені».
Віктор Янукович, як гарант Конституції, пообіцяв виконати це рішення. Крім того, всі наступні дії влади з удосконалення Конституції, за його словами, будуть ефективними, системними та прозорими. Глава держави запевнив: альтернативи немає. «Нова реформа політичної системи є невід’ємною складовою курсу реформ і стане вагомим кроком до загальнонаціональної згоди. Я підтримую ідею референдуму, а також ідею Національної конституційної асамблеї як механізму для ефективної консолідації на шляху реформування політичної системи», — зазначив він у зверненні.