Другого жовтня завершується термін, відведений законодавством для висування кандидатів на посади депутатів місцевих рад та міських голів. Але вже перший аналіз виборчої кампанії засвідчив попит на нові політичні сили. І боротьба на місцях ведеться запекла. Адже кандидати, що балотуватимуться від нових політичних проектів, у разі своєї перемоги, значною мірою будуть визначати політику в країні.

Закон про місцеві вибори на ведення передвиборної агітації відводить дуже мало часу. Тож нові кандидати, які досі не встигли заявитися чи проявити себе, навряд чи встигнуть це зробити. Тобто інтрига зберігається лише в тому, наскільки сильним буде адмінресурс, чи зможуть кандидати, які вже вийшли на фінішну пряму, вдало провести кампанію. І нарешті: у скількох обласних центрах місцеві вибори буде визнано недійсними. Адже така загроза справді існує. У цьому переконані директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, координатор проекту MESTNYE.com Павло Карайченцев та голова Комітету виборців Олександр Черненко. Експерти проаналізували й оцінили шанси на перемогу кандидатів на посаду міського голови найбільших міст України.

Біла Церква. Найбільше місто Київської області. Чинного градоначальника Василя Савчука городяни не підтримують. Це міський голова без своєї фракції у міськраді, який залежить від головних бізнес-груп міста. Тож говорити, що нині він основний претендент, не можна. Все це привело до того, що охочих зайняти місце керівника виявилося чимало. Серед найвпливовіших — бізнес-вумен Людмила Дригало (власниця торгової марки «Дригало»). У своїй передвиборній програмі вона обіцяє побудувати багато соціального житла. Утім, городяни не надто вірять її обіцянкам. Ще один кандидат — Олександр Олійник. Рік тому залишив посаду заступника Савчука і розпочав активну кампанію, заручившись підтримкою Партії регіонів. Нині у нього найбільше шансів.

Житомир. Чинний міський голова Віра Шелудченко балотується від власної партії «Рідне місто». Її опоненти — Віктор Розвадовський, який програв на минулих виборах, а також київський бізнесмен, колишній директор ДП «Газ України» Михайло Заславський і кандидат від «Фронту змін» Геннадій Зубко. Велика кількість кандидатів дозволяє В. Шелудченко утримувати найкращі позиції. Зміни можуть відбутися, якщо решта кандидатів домовляться між собою.

Запоріжжя. Міський голова Євген Карташов, який нещодавно подав у відставку, мав намір балотуватися знову. Але владна команда вирішила підтримати Володимира Кальцева, котрий нині виконує обов’язки голови. Напевно, саме він і посяде місце глави міста.

Івано-Франківськ. Кандидат, який займає перші позиції, — чинний міський голова Віктор Анушкевичус. Його головний опонент — власник декількох соціальних магазинів, через які роздаються продуктові пакети, Юрій Соловей. Людина, яка чотири роки готувалася стати очільником міста. В обох кандидатів шанси приблизно однакові. Деякий час існувала інтрига, чи висуватиметься на цю посаду міський голова Калуша Ігор Насалик, але він вирішив зосередити сили на своєму місті.

Кременчук. Місто формує бюджет Полтавської області. Чинний міський голова Микола Глухов, член партії «Єдиний центр», домовляючись про своє переобрання, ввійшов до лав Партії регіонів, що дало йому шанси на перемогу. Але несподівано у виборчу кампанію вступив народний депутат від БЮТ, голова наглядової ради Кременчуцького м’ясокомбінату Олег Бабаєв, який має доволі непогані шанси.

Луганськ. Найпевніше, чинний міський голова Сергій Кравченко, якого підтримують регіонали, знову посяде це місце. Хоча в городян існує певна втома від нього. Інший кандидат — народний депутат-комуніст Спиридон Кілінкаров. Хоча рейтинг Партії регіонів і «просідає» в Луганську, але не настільки, щоб переміг хтось інший.

Львів. Щоразу львів’яни обирають нового градоначальника. Тож головна інтрига полягає у тому, чи втримається Андрій Садовий на своєму місці. Його опонент — представник владної партії, народний депутат Петро Писарчук. Утім, позиції Садового досить сильні, він вів кампанію всі чотири роки і навряд чи результат волевиявлення можна буде скоригувати за допомогою адмінресурсу.

Полтава. Головна боротьба за крісло глави міста точиться між двома кандидатами — чинним міським головою Андрієм Матковським та бізнесменом і благодійником Олександром Мамаєм. Про намір стати міським головою заявив і колишній глава облдержадміністрації Валерій Асадчев. Його висунула Українська народна партія.

Сімферополь. Чинний міський голова Геннадій Бабенко втратив довіру громадян. І хоча він член Партії регіонів, регіонали вирішили висунути іншого кандидата — Віктора Агеєва, який представляє відому в Криму будівельну кампанію і є депутатом Верховної Ради АРК.

Ужгород. Ще місяць тому ймовірними кандидатами на головне крісло в місті називали відомого в області ресторатора, голову Баранинської сільради Павла Чучку та власника Ужгородського коньячного заводу Володимира Гісема, який під час минулих перегонів посів друге місце. Однак перший не зміг взяти участь у перегонах через судове переслідування (засуджений умовно). Другий не став балотуватися, промінявши кандидатство на перший номер в обласному списку Партії регіонів. Чинний міський голова Сергій Ратушняк — один із кандидатів на посаду градоначальника. Головний його опонент — колишній керівник міста Віктор Погорєлов (він висувається від партії «Нова політика», яку очолює Володимир Семиноженко). Йому на користь високий рівень недовіри до чинного глави міста, з яким пов’язують усі існуючі в місті недоліки. Втім, у Ратушняка є козир — голоси циганської громади. Однак невідомо, чи вистачить йому цих 5-7 відсотків для перемоги. До того ж, у Сергія Ратушняка доволі непогані відносини з главою облдержадміністрації, який очолює обласну організацію ПР. Офіційно регіонали не підтримали чинного градоначальника. Натомість своїм кандидатом висунули Володимира Приходька, якого в місті майже не знають. Свою кампанію він розпочав два тижні тому і навряд чи встигне розкрутитися.

Харків. Головна інтрига була в тому, чи висуватиметься Олександр Ярославський. Він мав непогані шанси з огляду на негативне ставлення до в. о. міського голови Геннадія Кернеса. Нині головним конкурентом очільника міста є колишній глава облдержадміністрації Арсен Аваков, який балотуватиметься від «Батьківщини». Не розпочавши фактично кампанію, він уже має досить непогані шанси. На руку йому і відсутність інших серйозних кандидатів. Однак під питанням залишається, чи зможе Аваков подолати силу адмінресурсу.

Черкаси. Основний кандидат — чинний міський голова Сергій Одарич, який був досить непоганим градоначальником. У минулому він політтехнолог, тому вся його діяльність була спрямована на переобрання. Очолювана ним партія «Вільні демократи» є лідером у місцевій раді. Але він не узгоджував своє кандидатство з владою, і це може завадити йому перемогти.

Чернівці. Чинний міський голова Микола Федорук уже тричі посідав цю посаду і балотуватиметься знову. У нього ніколи не було сильних опонентів. Цього разу його спробують посунути з його позицій, але, найімовірніше, безрезультатно.

Чернігів. Фактично місто контролюється місцевою бізнес-групою «Вена». Це компанія, яка має найбільшу кількість депутатів у міськраді. Чинний міський голова Олександр Соколов не має підтримки місцевої ради і не користується довірою городян. Його ймовірний опонент — невістка глави облради Ганна Романова. До речі, донедавна обидва кандидати були союзниками. Тож головна інтрига полягає у тому, кого підтримає компанія «Вена»: чинного міського голову чи Г. Романову, яка нещодавно народила. Така ситуація відкриває можливості перед новими кандидатами. Достатньо пізно, але потужно кампанію розпочав кандидат від «Сильної України», власник чернігівського комбінату «Хімволокно» Микола Михайлевич.

Ось такий розклад. Загалом експерти вважають не зовсім правильною думку, що влада воює з опозицією. Насправді місцеві вибори — це тисячі виборчих кампаній, де воюють усі і проти всіх. І в кожному місті своя інтрига. До її завершення залишилося не так вже й багато часу. Тож почекаймо.