Футбол. Ліга Європи. Груповий раунд. 2-й тур. 30 вересня.
Майже за однаковим сценарієм розгорталися того злощасного вечора події в трьох матчах за участю українських клубів. І завершилися вони для нас ганебно.
Група І. «Сампдорія» (Італія) — «Дебрецен» (Угорщина). 1:0.
«Металіст» (Україна, Харків) — ПСВ (Нідерланди, Ейндховен). 0:2. Голи: Джуджак, 27 (п), Берг, 30.
«Металіст»: Дишленкович, Романчук, Обрадович, Папа Гуйє, Вільягра, Шелаєв, Валяєв, Едмар, Воробей (Олійник, 31, Поступаленко, 82), Феніньйо, Тайсон. Тренер — Мирон Маркевич.
ПСВ: Ісаксон, Пітерс, Боуму, Марсело, Гатчинесон, Тойвонен, Аффелай, Джуджак, Енгелаар, Лепс, Берг. Тренер — Фред Рюттен.
Попереджено: Тайсона, 37, Боуму, 42, Марсело, 79. Вилучено Вільягру, 26 (фол останньої надії).
Рефері — Тоні Шапрон (Франція).
Харків. Стадіон «Металіст». 38 560 глядачів. 10 градусів.
ПСВ, «Сампдорія» — по 4 очка, «Металіст» — 3, «Дебрецен» — 0.
У гостей успішно виходило демонструвати футбол найвищого рівня із самого початку й до останньої секунди цього протистояння. Рахунок нідерландці відкрили в середині першої половини, коли Джуджак реалізував пенальті, зароблений Тойвоненом. А другий м’яч гравці ПСВ забили вже через три хвилини після першого, наче доводячи безнадійність становища команди Мирона Маркевича. Берг просто скористався зовсім необов’язковою обрізкою Андрія Вороб’я.
І другий тайм нічого доброго харків’янам не приніс. ПСВ так само почувався впевнено. А господарі ніяк не могли не тільки знайти свою гру, а й хоча б намацати слабкі місця добре вишколеного суперника.
Група J. «Боруссія» (Німеччина) — «Севілья» (Іспанія). 0:1.
ПСЖ (Франція, Париж) — «Карпати» (Україна, Львів). 2:0. Голи: Жайє, 4, Нене, 20.
ПСЖ: Едель, Сахо, Тьєне, Камара, Лундюла, Сессеньйон (Маконда, 90+1), Мельвют Ердинч (Кежман, 69), Нене (Оаро, 76), Шантом, Клеман, Жайє. Тренер — Антуан Комбуаре.
«Карпати»: Тлумак, Тубич, Годвін, Кожанов (Гудима, 71), Гурулі, Зеньов (Кополовець, 57), Худоб’як, Федецький, Чечер, Кузнецов, Авелар. Тренер — Олег Кононов.
Попереджено: Сессеньйона, 34, Шантома, 49, Годвіна, 55, Оаро, 77, Кежмана, 80.
Рефері — Маріо Страхоня (Хорватія).
Париж. Стадіон «Парк-де-Пренс». 8 тисяч глядачів. 11 градусів.
ПСЖ — 6, «Боруссія», «Севілья» — по 3, «Карпати» — 0.
Те, що «Карпатам» буде складно на паризькому стадіоні в Парку принців, ніхто не сумнівався. Всі сходилися на тому, що зеленим левам бракує міжнародного досвіду. Це засвідчила й зустріч із дортмундською «Боруссією». Але казали й про те, що львів’яни головне своє завдання вже виконали — здобули право виступати в груповому турнірі.
Нехай так. Але будьмо щирими і зізнаймося, що десь у глибині наших душ жевріла надія: а раптом пощастить? Мовляв, наші зроблять потрібні висновки, не припускатимуться помилок і самі собі не організовуватимуть голи. На жаль, то були марні сподівання.
Група Е. БАТЕ (Білорусь) — «Алкмар» (Нідерланди). 4:1.
«Шериф» (Молдова, Тирасполь) — «Динамо» (Україна, Київ). 2:0. Голи: Єрохін, 8, Франса, 37.
«Шериф»: Стоянов, Враньєш, Тархнішвілі, Надсон, Волков, Руамба, Єрохін, Адамович (Самарджич, 79), Балима, Дьєду (Бранкович, 46), Франса (Гаурачс, 63). Тренер — Андрій Сосницький.
«Динамо»: Бойко, Єременко, Хачериді, Юссуф, ель Каддурі (Попов, 46), Гусєв, Вукоєвич, Нінкович, Ярмоленко, Шевченко, Мілевський. Тренер — Валерій Газзаєв.
Попереджено: Хачериді, 37, Адамовича, 56, Шевченка, 61, Мілевського, 81.
Рефері — Іржі Єг (Чехія).
Тирасполь. Спорткомплекс «Шериф». 13 000 глядачів. 10 градусів.
БАТЕ — 4, «Шериф» — 3, «Алкмар» — 3, «Динамо» — 1.
Про те, як ми діставалися Молдови автобусом, можна писати окремо і довго. Але обмежимося кількома реченнями. Сказати, що можна зробити таке нині, значить нічого не сказати. На прикордонних пунктах в Україні, Придністров’ї, Молдові нам довелося стояти більше, ніж рухатися. Не найприємніші оті години, ви вже повірте на слово. Але в такі моменти думаєш: а може, комусь іще гірше?
Як з’ясувалося пізніше, вже у Кишиневі, де ми зустрілися з нашими футболістами, і в них виникли певні проблеми. Динамівці прилетіли чартером пізно ввечері напередодні матчу. Виявилося, що в хорвата Огнена Вукоєвича і серба Мілоша Нінковича є проблеми з візою. Спочатку прикордонники навідріз відмовлялися пускати цих футболістів. Але на прохання Андрія Шевченка керівник прикордонників зв’язався із прем’єр-міністром Молдови, який дозволив впустити згаданих гравців до країни. Однак ніякі посадовці, зрозуміло, не могли допомогти динамівцям зіграти на належному рівні, щоб здолати команду, нижчу класом, але значно організованішу й мотивованішу.
Дехто зауважить: мовляв, забий м’яча кияни на 22-й хвилині — і, можливо, все відбувалося б за іншим сценарієм. Нагадаю, в тому епізоді Мілевський скинув м’яча на Гусєва. Той звільнився від опікуна і м’яко перекинув м’яча через воротаря. Однак Надсон виніс його з лінії воріт. Воно то так, але не зрівняли рахунок кияни, а через п’ятнадцять хвилин пропустили ще одного м’яча. Далі господарі показали, як за великого бажання можна втримати здобуте. І не дали гостям забити бодай гол престижу.
— Ми грали дуже погано, як ніколи, — сказав Газзаєв після зустрічі. На цьому й завершилася рекордно коротка прес-конференція тренера киян. Більше він не вимовив жодного слова. І під поодинокі вигуки невдоволення залишив залу...
Не пішли далі свого тренера і футболісти «Динамо». Нічого зрозумілого ми не почули від них. А от Сергій Ребров, котрий перебував у Києві, висловився. Хоча в його справедливих словах було багато гіркоти: «Мені дуже прикро і я засмучений. Команда перебуває в тяжкому психологічному стані. Гравці виходять на поле і бояться зробити те, що мають зробити. Були моменти, але їх не реалізували. Пропустили безглузді два голи. Цю команду можна було перемогти. Гравцям «Динамо» слід докласти якихось зусиль, щоб вийти з групи. Щоб очі горіли не тільки в Гусєва і Шевченка. Футболісти повинні самі зрозуміти, в яку яму вони залізли».
Завтра на «Динамо» чекає чергове випробування — гра чемпіонату в Донецьку проти «Шахтаря», в якого нині зовсім інший настрій. І гра в чемпіона стабільна й переконлива...
Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Тирасполя).
На знімку: Олександр Єрохін (ліворуч), який відкрив рахунок у Тирасполі, та Мілош Нінкович.
Фото Андрія Лукацького (з Тирасполя).