Учора Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким визнав неконституційним Закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-ІV у зв’язку з порушенням конституційної процедури його розгляду та прийняття. Отже, цей закон втрачає чинність із дня ухвалення рішення. Також КС поклав на органи державної влади обов’язок щодо невідкладного виконання цього рішення стосовно приведення нормативно-правових актів у відповідність до Конституції України від 28 червня 1996 року в редакції, що існувала до внесення до неї змін Законом України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-ІV.
 У рішенні суду, зокрема, зазначено: КС виходив з того, що визнання неконституційним закону №2222 у зв’язку з порушенням процедури його розгляду та ухвалення означає відновлення дії попередньої редакції норм Конституції України, які було змінено, доповнено та виключено законом №2222. Це забезпечує стабільність конституційного ладу в Україні, гарантування конституційних прав і свобод людини і громадянина, цілісність, непорушність та безперервність дії Конституції України, її верховенство як Основного Закону держави на всій території України. А представник Президента в КС Олена Лукаш, коментуючи рішення суду, зазначила, що країна вийшла з періоду протистояння та хаосу, оскільки повернулася до Конституції, що визнана міжнародною спільнотою найбільш демократичною та збалансованою.
Подаємо результативну частину розгляду цього питання.
«1. Визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), Закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-ІV у зв’язку з порушенням конституційної процедури його розгляду та прийняття.
2. Закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-ІV, визнаний неконституційним, втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення.
3. Згідно з частиною другою статті 70 Закону України «Про Конституційний Суд України» покласти на органи державної влади обов’язок щодо невідкладного виконання цього Рішення стосовно приведення нормативно-правових актів у відповідність до Конституції України від 28 червня 1996 року в редакції, що існувала до внесення до неї змін Законом України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-ІV.
4. Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.
Рішення Конституційного Суду України підлягає опублікуванню у «Віснику Конституційного Суду України» та в інших офіційних виданнях України.
Конституційний Суд України».