Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин в інтерв`ю журналістам у п`ятницю в Ялті, де відбувається сьома ялтинська щорічна зустріч «Україна та світ: переосмислення перспектив».
Голова Верховної Ради констатував, що він передбачав можливість такого розвитку подій і ще в березні 2009 року направив офіційне звернення керівництву держави та лідерам парламентських фракцій із викладом ряду проблемних моментів, «які, в тому числі, є предметом для рекомендацій з боку європейського співтовариства» і котрі потребували вирішення до початку всіх політичних кампаній.
«А тепер усі постали перед фактом, — сказав він. — Тому говорити про те, що трапилося щось екстраординарне, я не маю підстав. Нічого особливого не сталося, все відбувається за загальноукраїнською практикою». «Тому, з одного боку, я беру на себе сміливість застерегти від паніки, яку дехто демонструє, від тотального розчарування, бо це не є ознакою тверезого підходу, а з другого боку — від ейфорії», — сказав керівник парламенту.
Нині політики, зазначив керівник парламенту, почнуть «тлумачити» вердикт Конституційного Суду. У цьому контексті В. Литвин висловив думку, що Конституційний Суд має надати свій коментар до ухваленого рішення, «щоб не було так, що він просто прийняв рішення і вмив руки».
Процес виконання рішення суду, наголосив В. Литвин, повинна організувати Верховна Рада, до виключної прерогативи якої належить прийняття та скасування законів і внесення змін до них, «а Конституція — це Основний Закон».
«Треба розуміти, що це рішення поставило всіх нас перед надзвичайною відповідальністю, і потрібні консультації», — зазначив Голова Верховної Ради, підкресливши, що сьогодні необхідно «приймати узгоджене рішення, на якій основі продовжуватиметься життя».
Щодо питань термінів функціонування органів влади 
В. Литвин висловив глибоке переконання, що в цій частині закон зворотної сили не має.
«Сьогодні виникли нові реалії, з якими потрібно рахуватися, але основний висновок — рішення Конституційного Суду потрібно виконувати», — підсумував він.
Прес-служба Верховної Ради України.