Мікроелектронний датчик для нафтогазових свердловин підготували до випуску в науково-дослідному центрі при кафедрі напівпровідникової електроніки Національного університету «Львівська політехніка». На відміну від великогабаритного бурильного устаткування, львівський сенсор має мініатюрні розміри (42 x93 мм), живиться від невеликої напруги і може витримувати високі температури.
Польові випробування новий датчик пройшов у нафтогазоносному Полтавському регіоні. Практичне застосування показало його високу точність і здатність вимірювати статистичні та динамічні тиски в широкому діапазоні. Як розповіли  у прес-службі Львівської політехніки, в пакеті з розробками сімох інших наукових установ НАН України роботу університетських вчених висунуто на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2010 року.
Лабораторія сенсорної електроніки науково-дослідного центру «Кристал» при кафедрі напівпровідникової електроніки Львівської політехніки — єдина в Україні, яка розробила технологію вирощування напівпровідникових ниткоподібних кристалів і структур «кремній-на-ізоляторі» та створила на їх основі сенсори фізичних величин.
Ниткоподібні кристали кремнію, германію та їх твердих розчинів — ідеальні для виготовлення високочутливих та швидкодіючих приладів вимірювання тиску, деформацій, прискорень, переміщень, вологості та інших параметрів.
Остання розробка львівських вчених — первинний перетворювач тиску і температури — використовуватиметься для геологорозвідувальних та бурових робіт.