У Донецьку триває розслідування причин смерті восьмимісячної дитини. Батьки дівчинки переконані: трагедію спричинило щеплення, зроблене за п’ять днів до смерті. В. о. головного державного санітарного лікаря Донецької області Роман Родина повідомив: за попередніми висновками комісії у складі міських та обласних фахівців органів охорони здоров’я та санепідслужби, летальний випадок збігається за часом зі щепленням вакциною «Пентаксим». Нині працює комісія фахівців державного підприємства «Центр імунобіологічних препаратів» МОЗ. Тривають вірусологічні та гістологічні дослідження. Остаточний висновок буде зроблено після завершення роботи комісії та отримання результатів лабораторних досліджень.

Медики уточнили, що клінічний діагноз померлої — тяжкий перебіг гострої кишкової інфекції, гострий менінгіт, нейротоксикоз. Дівчинці зробили перше щеплення згаданою вакциною французького виробництва. До області надійшли 13,2 тисячі доз, загалом до кінця жовтня вже прищеплені майже 8 тисяч дітей. Зареєстровано 90 випадків місцевих реакцій та 82 випадки загальних звичайних реакцій. В обласній санепідемстанції кажуть, що питома вага післявакцинальних реакцій значно менша за гранично допустиму. Умови транспортування та зберігання вакцини відповідали нормі, а порушень процедури вакцинації у дитини не виявлено, запевняють лікарі.
Тим часом міський голова Олександр Лук’янченко доручив провести ретельне розслідування випадку з обваленням козирка під’їзду на трьох підлітків. Хлопці розважалися тим, що разом нависали на козирок запасного виходу житлової дев’ятиповерхівки, через що залізобетонна конструкція впала. «Незалежно від того, винні діти чи ні у тому, що трапилося, їм повинна бути надана якнайкраща медична допомога. Необхідно у найстисліші терміни перевірити дії посадових осіб і працівників житлової організації, на балансі якої перебуває будинок», — вважає міський голова.