На Рівненщині готуються до святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія, на якому присягають українські президенти. За задумом керівництва області, це буде не лише масштабне свято, а й оновлення села Пересопниця Рівненського району, створення тут постійно діючого культурно-туристичного центру, до якого буде неодмінний інтерес не лише у громадян нашої країни, а й в іноземних туристів.
Головною подією святкування має стати урочисте завершення піврічного марафону із написання всіма українцями літературного перекладу Пересопницького Євангелія. Відомі українці з усіх куточків світу і, звісно, з усієї Україні, власноруч напишуть кожен по кілька рядків з першокниги, а завершити цю працю має сам Президент України, після чого всі рукописи урочисто з’єднають в унікальну книгу. Надалі вона зберігатиметься у Пересопниці, і всі відвідувачі зможуть долучитися до її написання, а їхні імена поповнюватимуть перелік «співавторів».
— До написання книги плануємо залучити й інші слов’янські народи, і, звичайно ж, п’ятьох слов’янських президентів. Це дасть можливість підвищити статус події до рівня міжнародної і об’єднавчої, — ділиться планами голова Рівненської ОДА Василь Берташ.
У рамках проекту «Пересопниця» заплановано також відкриття Центру археології та музею. Інститут археології НАН України підтвердив готовність створити в Пересопниці постійно діючу археологічну експедицію, в якій працюватимуть науковці, студенти, школярі і навіть туристи. В музеї, крім археологічних знахідок, буде виставлено факсимільне видання Пересопницького Євангелія та інші унікальні книги, пов’язані з цим давнім селом.
Проект передбачає також проведення науково-практичної конференції «450-річчя Пересопницького Євангелія»; фестивалю духовної музики; реконструкції укріплень Пересопниці (Х—ХІІІ ст.) та відкриття пішохідного туристичного маршруту, який об’єднає кілька споруд — копій старовинних будівель. Вони будуть розташовані на місцях де, за даними археологів, розміщувалися тисячу років тому. Відкриття маршруту супроводжуватиметься театралізованим дійством, що відбуватиметься на сцені у вигляді старовинної будівлі. Вона, власне, і буде центральним місцем усіх святкових подій.
Такі пропозиції щодо відзначення ювілею української першокниги озвучив Василь Берташ під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим. Назвав керівник області й суму, необхідну для їх реалізації. А це майже 40 мільйонів гривень, які потрібні для того, щоб реконструювати автодороги до села Пересопниця, упорядкувати територію біля пам’ятного знаку «Пересопницьке Євангеліє». Частину цієї суми спрямують на розвиток соціальної інфраструктури і стабільне енергопостачання у селі Пересопниця, а також створення Центру археології та музею.