Верховна Рада розгляне проект Податкового кодексу в першому читанні вже наступного тижня. Про це під час розширеного засідання Комітету з економічних реформ повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він наголосив, що це непростий документ, проте з його прийняттям не можна зволікати. «Думаю, що не всі у захваті від Податкового кодексу. Але всі розуміють, що потрібно рухатися вперед і ухвалювати відповідний закон. І наступного пленарного тижня ми плануємо винести його на розгляд в першому читанні», — сказав він.
В. Литвин закликав парламент-ські комітети разом із Кабінетом Міністрів, зокрема Комітет з питань податкової та митної політики та економічний блок уряду, спільно напрацювати проект постанови щодо ухвалення законо-
проекту в першому читанні. І відзначив, що робота над проектом «економічної конституції» має бути виваженою: «Також потрібно подивитися, що можемо зафіксувати в проекті постанови, почистивши сумнівні і дискусійні моменти, які є в Податковому кодексі, щоб під час розгляду його в другому читанні ми не зіткнулися з наявністю п’яти або більше тисяч поправок».
У своєму виступі глава парламенту підтримав ініціативу Президента України скоротити чиновницький апарат на всіх рівнях, зокрема посади заступників міністрів та глав обласних державних адміністрацій. А також наголосив на необхідності підвищення відповідальності працівників і керівників відомств. «Країна повинна працювати, бо в популізмі ми скоро потонемо», — сказав В. Литвин.
Оскільки темою чергового засідання Комітету з економічних реформ був стан регуляторної політики в державі, Голова Верховної Ради висловив сподівання, що всі необхідні проекти законів для забезпечення дерегуляції, про які говорив у вступному слові Президент (зокрема, про скорочення видів підприємницької діяльності, які підлягають обов’язковому ліцензуванню, про зменшення кількості контролюючих структур), буде прийнято парламентом ще до розгляду проекту закону про державний бюджет на 2011 рік. За словами В. Литвина, завершити реформування законодавчої бази в сфері регуляторної політики можливо вже до початку грудня поточного року.
Керівник парламенту також наголосив на важливості формування такої суспільної атмосфери, яка б спонукала до відповідальності і сумлінної роботи, і висловився за подальший розвиток інститутів громадянського суспільства, які б контролювали діяльність влади в усіх сферах державного життя.