Столичні чиновники звітують про повну бойову готовність до зими і обіцяють у першу чергу надати тепло дитсадкам, школам і пологовим будинкам. Єдиною проблемою називають забезпечення міста блакитним паливом, споживання якого з початком опалювального сезону зросте в рази.
Сьогодні у житловому фонді столиці до холодів готуються 10947 житлових будинків, з них 8303 — комунальної власності, 926 будинків ЖБК, 298 будинків ОСББ (на самообслуговуванні), 550 відомчих, 442 інвестиційних та 428 гуртожитків.
— Підготовку до зими цього року розпочато своєчасно. Ми вже здійснили випробування практично всіх мереж, у 90% з них вже запущено воду. У разі потреби 1 жовтня навчальні та медичні заклади Києва будуть підключені до теплопостачання, — цитує прес-служба КМДА начальника Головного управління житлового господарства Володимира Стороженка, який запевняє: «До опалювального сезону готові 96% київських будинків».
Райдужним заявам головного комунальника столиці не йме віри директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко. «І минулого року, і позаминулого у міськдержадміністрації розповідали про стовідсоткову готовність до зими, але коли вона, зрештою, прийшла, цілі райони залишали без гарячої води з ледь жевріючими батареями,» — пригадує він.
Для того, щоб зустріти зиму у всеозброєнні, необхідні кошти, каже експерт, яких у столичному бюджеті і так не вистачає. Більше того — над містом висить борг перед «Київенерго».
— Якщо тарифи не покривають собівартості спожитих послуг, то за законом різницю має сплатити КМДА, яка цього систематично не робить. У результаті страждають люди, яких лякають відключенням тепла, — пояснює О. Сергієнко.
За його словами, навіть якщо заборгованість погасять вчасно, різницю в тарифах все одно треба буде перекрити, а в бюджеті на ці потреби коштів не передбачено: «Відтак наперед можна спрогнозувати, що борг накопичуватиметься знову».
Крім того, за місяць, продовжує директор Інституту міста, кияни в повному обсязі відчують на собі зростання плати за комунальні послуги.
— Тарифи вдарять по населенню, як тільки прийдуть платіжки за тепло. І тоді, зрозуміло, буде певна хвиля неплатежів, кияни почнуть показувати дулю комунальникам, — запевняє О. Сергієнко.
Відтак, резюмує експерт, зима у столичних мешканців видасться справді суворою. Не так через погоду, як через невпевненість у тому, чи зігріються вони у своїх домівках. Адже і досі залишається невирішеною проблема зношення тепломереж, з яких майже половина потребує негайної заміни.
до речі
У школах буде тепло
Понад мільйон гривень виділено із хмельницького міського бюджету на підготовку навчальних закладів до зими. Відремонтовано понад п’ять тисяч квадратних метрів покрівель, замінено аварійні ділянки на внутрішніх водопровідних мережах та мережах опалення, перевірено та відремонтовано лічильники обліку теплової енергії та водопостачання. Завдяки акції «Подаруй вікно школі» колишні випускники, а нині — успішні підприємці, замінили в шкільних та дошкільних навчальних закладах міста близько тисячі вікон. Уперше в чотирьох навчальних закладах проведено гідрохімічну очистку внутрішніх мереж опалення із застосуванням сучасних енергозберігаючих технологій.
Ірина КОЗАК.