Прем’єрною музичною комедією «Наталка Полтавка» відкрив 72-й театральний сезон Івано-Франківський академічний обласний музично-драматичний театр імені І. Франка. «Ми обрали для старту саме цей твір, бо це світла, щаслива вистава, дуже українська, з позитивним зарядом енергії», — підкреслив на прес-конференції директор театру заслужений артист України Ростислав Держипільський.
У творчому доробку цього колективу — 16 вистав, нових або відроджених. Це — комедії, трагедії, сучасні драми, казки. А найближчою прем’єрою стане «Поминальна молитва» за п’єсою Горіна у постановці київського режисера Миколи Яремківа, в якій задіяна майже вся трупа. «У цьому сезоні ми зробимо наголос на пошуку нових режисерів, причому не так у столиці, як у регіонах, — поділився планами Ростислав Держипільський. — Хочемо запросити до співпраці режисерів В’ячеслава Жилу з Тернополя, Романа Валька зі Львова, Євгена Курмана з Києва, Сергія Кузика з Чернігова, чиї вистави набули широкого розголосу у театральному світі». Сам Ростислав Держипільський має намір поставити у цьому сезоні шекспірівську трагедію «Ромео і Джульєтта».
Щодо оцінки минулого театрального сезону, то він був більш ніж успішним. Театр почав багато гастролювати, брати активну участь у фестивальному житті. Випущено сім прем’єр, з яких найвідоміші — «Солодка Даруся» і «Нація» за однойменними творами відомої української письменниці Марії Матіос (режисер Ростислав Держипільський). Встановлено своєрідний рекорд з продажу білетів у день вистави — 600! Що свідчить: ходити до театру в Івано-Франківську стає модно та престижно.
Театр активно гастролює. Приміром, його колектив брав участь у престижному «Гогольфесті» у Києві, презентував «Солодку Дарусю» і «Націю» у Львові — на книжковому форумі видавців. Фахівці вважають, що колектив франківців працює як європейський театр. Російські критики запрошують до Москви, бо там таких вистав немає. А самих акторів і режисера тішить те, що мало не вперше спостерігається давно небачене: подивитися на їхні вистави приїжджають глядачі з інших регіонів. Навіть заздалегідь бронюють квитки!
У цьому сезоні чи не найвідповідальнішою подією буде показ «Солодкої Дарусі» у польських містах Перемишлі та Жешуві. Гастролі відбуватимуться у межах міжнародного українсько-польсько-словацького проекту «Підкарпатський трикутник театрів». Він сприятиме презентації драматургії і вистав, відновленню контактів, відродженню співпраці між театрами сусідніх країн. Ініціатором проекту став театр імені Ванди Семашкової у Жешуві. Делегація від нього вже відвідала івано-франківський театр, де переглянула виставу «Солодка Даруся». У театральній газеті «З-за лаштунків» гості написали, що отримали «величезне враження від найвищого рівня акторського мистецтва її виконавців», а саму виставу назвали «дуже зворушливою». Власне, її презентація у Жешуві та Перемишлі і має стати початком «відновленої співпраці» між обома театрами. Презентація також буде поєднана з представленням книги Марії Матіос, на основі котрої і поставлено виставу. А наступним етапом міжнародної співпраці стане фестиваль «Театральна весна партнерських міст Жешува», який відбудеться у травні 2011. Столиця Підкарпаття Жешув співпрацює з десятьма партнерськими містами із семи країн. Івано-Франківськ — одне з них. Тож обласний театр знову має нагоду змусити про себе заговорити.
Івано-Франківськ.
На знімку: сцена з вистави «Солодка Даруся».