Учора Громадська гуманітарна рада під головуванням Президента Віктора Януковича затвердила Концепцію створення і діяльності Національної громадської телерадіокомпанії України.

На засіданні ради глава держави зазначив, що на підставі затвердженої концепції буде розроблено законопроект, який він проситиме парламент першочергово розглянути.

Особливу увагу на заході, як передає прес-служба Президента, приділили пропаганді цінностей здоров’я і спорту. Оскільки, за словами глави держави, нормою життя українців стають такі негативні чинники, як неправильне харчування, недостатня рухова активність, зловживання алкоголем та тютюнопаління.

Крім того, Віктор Янукович нагадав, що нині середня очікувана тривалість життя в Україні становить 67,5 року. А це істотно менше, ніж в економічно розвинених і соціально благополучних європейських державах. Загалом за роки незалежності населення України скоротилося більш як на 6 мільйонів і нині cтановить 45,8 мільйона осіб.

З огляду на це формування здорового способу життя, за словами Президента, є стратегічним пріоритетом державної політики. «Адже сучасний стан здоров’я населення України є незадовільним і потребує рішучих та скоординованих дій усіх гілок влади й громадськості», — наголосив у своєму вступному слові Президент.

Серйозне занепокоєння викликає і стан здоров’я дітей та молоді. Глава держави зазначив, що порівняно ще з 2003 роком показник захворюваності дітей у 2009-му збільшився на 15%. До того ж у дітей прогресують хронічні хвороби серцево-судинної, ендокринної та нервової систем.

«Часто надходять трагічні інформації — діти помирають прямо в школі», — зазначив Віктор Янукович, зауваживши, що нині лише 6—10% випускників загальноосвітніх шкіл є здоровими. «Жахливо те, що серед учнів шкільного віку трапляються смертельні випадки, пов’язані з хворобами, які вчасно не діагностовано», — додав Президент. Віктор Янукович звернув особливу увагу на питання попередження захворювань серед дітей-сиріт. Держава, наголосив Президент, має побудувати відповідну дієву систему.

Віктор Янукович наголосив на очевидній потребі розробки та впровадження ідеологічно нової державної політики з поліпшення стану суспільного здоров’я.

Сьогодні, переконаний Віктор Янукович, в Україні потрібно розробити та запровадити таку модель фізичного виховання і спорту, яка спонукала б людей, зокрема, молодь, замислитися про важливість здорового способу життя.