Формування 

Територіальні виборчі комісії формуються за рахунок двох квот: представників місцевих осередків партій, представлених у Верховній Раді України (15 членів) і непарламентських партій (3 члени). Фактично кожна парламентська фракція делегує до складу ТВК не більше трьох кандидатур. Решта членів комісії визначаються шляхом жеребкування, яке здійснюється в будь-який довільний спосіб. Головне — уникнути стороннього впливу безпосередньо на процес жеребкування.
Дільничні виборчі комісії формуються з числа представників відповідних політичних партій, які висунули своїх кандидатів на посаду депутата міської, районної, обласної ради або на посаду міського голови. Склад ДВК   залежно від кількості населення може коливатися від 10 до 24 осіб.
Дільничні виборчі комісії на селі формуються з числа кандидатур, які подаються претендентами на посаду сільського голови. Але не більше однієї особи від одного кандидата. Такий спосіб формування має забезпечити представництво в ДВК різних політичних сил.
Оскарження 
Постанову про формування складу тервиборчкому можна оскаржити в судовому порядку. Водночас є можливість і звернення до Центральної виборчої комісії. У разі скасування постанови, ЦВК має право або зобов’язати відповідні органи сформувати нову ТВК, або сформувати її самостійно.
Вимоги до членів виборчих комісій
До складу виборчих комісій можуть входити громадяни України, які мають право голосу на відповідних місцевих виборах. Одна особа має право входити до складу лише однієї виборчої комісії.
До складу виборчих комісій не можуть входити:
— кандидати в депутати;
— кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довірені особи, представники;
— офіційні спостерігачі;
— посадові та службові особи органів державної влади та місцевого самоврядування;
— військовослужбовці;
— судді;
— працівники правоохоронних органів;
— громадяни, які утримуються в слідчих ізоляторах або мають непогашену судимість.
Згідно із законом голова, заступник голови та секретар територіальної виборчої комісії не повинні бути представниками однієї місцевої партійної організації. Тобто вони мають представляти різні політичні сили.
Записала Олена ГОРБУНОВА.